Najveće svetske nerešene misterije!

Svetska istorija je prepuna misterija i zagonetki koje su, uprkos svim naporima naših najiskusnijih istoričara, odlučnih lovaca na blago i velikih kriptografa, i dalje ostale nerazjašnjene. Ako ste takođe zaintrigirani da saznate nešto više o tome, evo naše liste najvećih svetskih nerešenih misterija.

SAD – Oblast 51

Ovaj udaljeni objekat američkih vazduhoplovnih snaga u državi Nevada pun je misterioznih tajni! Prema teoretičarima zavere i NLO folkloru, veruje se da lokacija služi kao skladište vanzemaljske letelice koje se srušilo na zemlju, dok se takođe veruje da podzemni vojni objekti istražuju vanzemaljsku tehnologiju. Šta je tamo i šta se tamo dešava i dalje ostaje nerešena misterija.

Oblast 51(Nevada, SAD)

Grčka – Antikiterski mehanizam

Veruje se da su grčki naučnici mogli da naprave ovaj drevni kompjuterski uređaj negde između 150. pre nove ere i 100. pre nove ere, koji je pronađen u olupini 2000 godina starog broda kod obale grčkog ostrva Antikitera. Istoričar nauke Derek J. de Sola Prajs sa Univerziteta Prinston je 1959. otkrio da se pomenuti uređaj može koristiti za predviđanje pomračenja, pa čak i astronomskih položaja. Međutim, misteriozno u vezi sa ovim je da tehnologija za pravljenje takvog predmeta nije viđena sve do 14. veka, a razlog je i dalje nepoznat.

Antikiterski mehanizam(Grčka)

Bermudski trougao

To je misteriozna oblast u kojoj su tokom proteklih 500 godina avioni i brodovi misteriozno nestali. Razlog zašto se zove Bermudski (ili Đavolji) trougao. Ova oblast je omeđena Britanskom prekomorskom teritorijom Bermuda; Florida, Majami, Sjedinjene Američke Države i američka teritorija Portorika. Naučnici i stručnjaci su izneli mnoge teorije, od neidentifikovanih letećih objekata (NLO) do morskih čudovišta, ali niko nije uspeo da dekodira ovu misteriju.

Bermudski Trougao

Škotska – čudovište iz Loh Nesa

Da li mislite da postoji čudovište kao što je Loh Nes? Pa, prema legendi, to je mitsko vodeno stvorenje koje se može naći u Škotskoj, dok neki stručnjaci smatraju da je to velika životinja koja predstavlja potomka dinosaurusa. Veruje se da je prvi fotografski dokaz čudovišta pronađen 1934. godine, a kasnije je otkriveno da je lažna 1994. godine. 2008. godine pojavili su se izveštaji da je stvorenje možda izumrlo zbog globalnog zagrevanja, dok u novijem vremenu, naučnici planiraju da iskoriste DNK životne sredine kako bi utvrdili postojanje pomenutog čudovišta.

Nesi

Engleska – natpis Šugborug

Ovaj Šepardov spomenik iz 18. veka u Stafordširu, Engleska, izdaleka izgleda kao i normalan spomenik, ali ako se neko približi, primetiće čudan niz slova: DOUOSVAVVM — što je šifra koja je ostala nerazjašnjena svih ovih godina. Neki stručnjaci su spekulisali da bi šifra verovatno mogla da bude trag koji su vitezovi templari ostavili u vezi sa mestom gde se nalazi Sveti Gral, drugi su pokušali da razbiju šifru, ali sve uzalud.

Šugborug

Italija – Torinski pokrov

To je deo lanenog platna koji sadrži lik čoveka, za koji se veruje da je pogrebni pokrov Isusa iz Nazareta. Prema zapisima, čuva se u katedrali Svetog Jovana Krstitelja u Torinu, Italija. Ono što je zanimljivo primetiti je da su tokom godina mnogi naučnici proučavali tkaninu i sproveli niz testova, uključujući DNK studije. Prema jednoj studiji koja je objavljena u julu 2018. godine, pokrov je lažan jer se činilo da su uzorci mrlja od krvi nerealni. Ipak, plaštanica i dalje ostaje verska ikona, ali obavijena misterijom.

Torinski pokrov

Engleska – Stounhendž

Prema zapisima, neolitski graditelji su radili oko 30 miliona sati na izgradnji ovog praistorijskog spomenika. Sa masivnim uspravnim kamenjem, ove strukture se uglavnom sastoje od sarsena i plavog kamena. Mesto svetske baštine UNESCO-a, nalazi se u južnoj Engleskoj, a neki naučnici smatraju da su glečeri, a ne ljudi, odgovorni za većinu podizanja teškog kamenja tokom ledenih doba. Međutim, svrha ove strukture i dalje ostaje misterija.

Stounhendž

Pakistan – Mohendžo Daro

To je UNESCO-ova svetska baština, koja je izgrađena oko 2500. godine pre nove ere. Bilo je to jedno od najvećih naselja drevne civilizacije doline Inda i jedan od najranijih gradova na svetu. Ovo mesto je napredovalo duž plodnih ravnica reke Ind, sve dok se misteriozno nije srušilo. Ovaj grad je ostao nepoznat sve do 1911. godine, kada su arheolozi napravili svoje prvo otkriće. Zanimljivo je napomenuti da je sudbina civilizacije i ljudi ovde još uvek nepoznata, iako su stručnjaci izneli mnoge teorije.

Mohendžo Daro

 

Izvor: TimesOfIndia