Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u subotu da je najmanje jedna smrt deteta prijavljena nakon porasta akutnog hepatitisa nepoznatog porekla kod dece i da je prijavljeno najmanje 169 slučajeva kod dece u 12 zemalja.

SZO je objavila brojke dok zdravstvene vlasti širom sveta istražuju misteriozni porast teških slučajeva hepatitisa – upale jetre – kod male dece.

SZO je saopštila da su od 21. aprila prijavljeni akutni slučajevi hepatitisa nepoznatog porekla u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Državama, Španiji, Izraelu, Danskoj, Irskoj, Holandiji, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Rumuniji i Belgiji. Rečeno je da je 114 od 169 slučajeva samo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prijavljeni slučajevi su bili kod dece uzrasta od jednog meseca do 16 godina, a 17 je zahtevalo transplantaciju jetre, navodi se u saopštenju. Nisu deti detalje o smrti za koju je rečeno da je prijavljena, a nije rečeno ni gde se dogodila.

SZO je saopštila da je virus prehlade poznat kao adenovirus otkriven u najmanje 74 slučaja. Infekcija COVID-19 identifikovana je kod 20 testiranih, a otkriveno je 19 slučajeva sa koinfekcijom COVID-19 i adenovirusom, navodi se u saopštenju.

SZO je saopštila da pažljivo prati situaciju i sarađuje sa britanskim zdravstvenim vlastima, drugim državama članicama i partnerima.

Američki zdravstveni zvaničnici poslali su širom zemlje upozorenje lekarima da budu u potrazi za simptomima pedijatrijskog hepatitisa, koji su verovatno povezani sa virusom prehlade, u okviru šire istrage neobjašnjivih slučajeva teške upale jetre kod male dece.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Reuters