Vanzemaljski pejzaži: 15 mesta na Zemlji koja izgledaju kao egzoplanete

Godinama su ljudi maštali o putovanju u daleke svetove. Uskoro ćemo putovati nazad do najbližeg suseda Zemlje sa predstojećom misijom Artemis 2 na put oko Meseca, a NASA ima za cilj da iskoristi program Artemis kao odskočnu dasku ka Marsu, gde agencija želi da pošalje astronaute krajem 2030-ih ili početkom 2040-ih .

Srećom za većinu nas, Zemlja nudi neka zaista zadivljujuća mesta za posetu koja će učiniti da se osećate kao da ste upravo kročili na drugu planetu. Ne trebaju vam svemirske letelice i milioni dolara da biste imali onostrano iskustvo, samo pasoš i avionska karta.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Od glečera do pustinja, vulkana do pećina, otkrijte neka od najnadrealnijih mesta koja Zemlja može da ponudi.

1. Veliko Prizmatično Vrelo, Nacionalni Park Jelovston, SAD

Veliki prizmatični izvor koji se nalazi u Nacionalnom parku Jelouston je najviše fotografisana termalna karakteristika u Jeloustonu.

Veliko prizmatično proleće je najviše fotografisano termalno obeležje u Nacionalnom parku Jelouston, prema izdavaču Outside.

Prema američkoj službi nacionalnih parkova, prsten živih boja ima prečnik od 60 do 90 metara i dubok 36 m. nije ni čudo što je ovo upečatljivo izvorište toliko popularno među fotografima i turistima.

Vreli izvor je takođe tražena lokacija za mikroskopske organizme poznate kao termofili, koji uspevaju u vrućim sredinama. Najizdržljiviji termofili koji žive u najtoplijoj vodi su bezbojni ili žuti, dok narandžasti, braon i zeleni termofili žive u ne tako toplim vodama oko ivica izvora.

2. Vadi Rum, Jordan

Vadi Rum je dramatična pustinja koja se nalazi u južnom Jordanu.

Vadi Rum je pustinja koja se prostire na 2717 kvadratnih kilometara koja se nalazi u južnom Jordanu, prema veb stranici za putovanja VadiRum.jo, gok istražujete dramatičnu divljinu, biće vam oprošteno što mislite da ste upravo kročili na Mars. Sa širokim peščanim dolinama visokim preko 1700 metara, glatkim crvenim dinama i očaravajućim stenovitim formacijama, Vadi Rum je čudesno mesto.

Britanski oficir za vezu Tomas Edvard Lorens služio je u pobunjeničkim snagama tokom arapske pobune protiv Turaka Osmanlija početkom 20. veka. On je opisao Vadi Rum kao „ogromnu, odjekujuću i bogoliku“, prema veb stranici za putovanja Vadi Rum Nomads.

Lorens je napisao knjigu o periodu pod nazivom „Sedam stubova mudrosti“, koja je kasnije snimljena u čuvenom filmu „Lorens od Arabije“ iz 1962. godine. Nekoliko scena iz filma snimljeno je u Vadi Rumu, navodi IMDB.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

3. Glečer Vatnajokul, Island

Glečer Vatnajokul je drugi po veličini glečer u Evropi i sadrži impresivne ledene pećine ispod površine.

Glečer Vatnajokul je drugi po veličini glečer u Evropi. Prostire se na 8.100 kvadratnih kilometara, 8% kopnene mase Islanda, prema turističkoj veb stranici Vodič za Island.

Monumentalni glečer je na nekim mestima dubok preko 900 m)i skriva nekoliko aktivnih vulkana ispod svoje površine, od kojih su najpoznatiji Grimsvotn, Oræfajokull i Barðarbunga. Geolozi veruju da su vulkanske erupcije iz ovog regiona kasnile i da bismo stoga mogli da vidimo značajnu aktivnost u narednih 50 godina.

Vatnajokul je takođe dom očaravajućih ledenih pećina poput one na slici iznad, sa obilascima glečera i ledenih pećina tokom zimskih meseci.

Glečer se smanjuje iz godine u godinu zbog zagrevanja globalnih temperatura; njegova debljina se smanjivala u proseku za oko 0,9 m godišnje u poslednjih 15 godina.

4. Vaitomo Glovorm Pećina, Novi Zeland

Novi Zeland je dom nadrealnih pećina osvetljenih svetlećim crvima.

Ako želite da zamenite noć pod zvezdama za drugačiju vrstu svetlosne predstave, poznate novozelandske pećine svetlećih crva vas zovu.

Prema NevZealand.com, pećine Vaitomo nude najbolji pogled na svetleće crve u zemlji. Idite na putovanje kroz pećine Vaitomo ili čamcem, kajakom ili peške i zagledajte se u hiljade svetlećih crva koji ove pećine nazivaju domom. Jedinstveno okruženje izgleda kao nešto pravo iz naučno-fantastičnog filma, sa čudnim stvorenjima koja osvetljavaju put poput neba sa zvezdama.

Svetleći crvi proizvode svetlost hemijskom reakcijom, u procesu poznatom kao bioluminiscencija, prema Prirodnjačkom muzeju u Londonu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

5. Salar de Ujuni – Slana Ravnica, Bolivija

Salar de Ujuni u Boliviji je najveća slana ravnica na svetu.

Salar de Ujuni u Boliviji je najveća ravnica soli na svetu, koja se prostire na preko 10.000 kvadratnih kilometara, prema Evropskoj svemirskoj agenciji. Kolosalna slana ravnica je toliko velika da se može videti iz svemira.

Ona doseže dubinu od 10 m u svom centru. Prema turističkom sajtu Salardeuiuni.com, Salar de Ujuni sadrži preko 10 milijardi tona soli.

Zanimljivo je da se 70% svetskih rezervi litijuma takođe nalazi ispod monumentalne solane.

Ove primamljive slane ravnice u bolivijskom nadrealnom Altiplanu nezaobilazna su poseta za one koji žele da dožive nešto izuzetno.

6. Sosus-Vleju Pustinja, Namibija

Marsovske crvene dine u Sosus vleju su neke od najviših na svetu.

Visoke crvene dine u Sosus-vlei-u neke su od najviših na svetu, dostižu skoro 400 metara, prema turističkom sajtu Sossus vlei. Nije iznenađenje što su jedna od najposećenijih atrakcija u Namibiji.

Okruženje nalik Marsu nalazi se u najvećem zaštićenom području u Africi, Nacionalnom parku Namib-Naukluft. Reč Sosus-vlei se prevodi kao „ćorsokak“ i odnosi se na dine koje sprečavaju reku Tsauchab da teče dalje.

Bili su potrebni milioni godina da vetar oblikuje ove čuvene crvene dine. Prašina koja stvara dine dolazi iz reke Orange, najduže reke u Južnoj Africi. Prašina teče u Atlantski okean, gde je struja nosi ka severu. Zatim se ispere na obalu, odnese ga vetar i odloži u unutrašnjost.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

7. Jezero Hilijer, Australija

Jezero Hilijer izgleda kao da pripada vanzemaljskoj planeti.

Jezero Hilijer, koje se nalazi na ostrvu Midl, u zapadnoj Australiji, definitivno izgleda kao da pripada drugoj planeti. Oštar kontrast između ružičastog jezera, tamnoplavih voda Indijskog okeana i raskošne zelene šume je izuzetan.

Prema turističkoj veb stranici Hiller Lake, naučnici nisu 100% sigurni kako jezero dobija svoju ružičastu nijansu.

Najverovatniji osumnjičeni su mikroalge Dunaliella salina pronađene u jezeru, koje proizvode karotenoide, crveni pigment. Ali halofilne bakterije koje „ljube so“ u korama soli takođe mogu igrati ulogu. Takođe je sugerisano da bi reakcija između soli i natrijum bikarbonata mogla da promeni boju jezera.

Misteriozno ružičasto jezero dugačko je oko 600 metara i široko 250 metara i najbolje se vidi iz vazduha.

8. Nacionalni Park Lensoa Maranenses, Brazil

Nacionalni park Lensoa Maranenses sadrži ogromne delove belih dina razdvojenih očaravajućim plavim lagunama

Nacionalni park Lensoa Maranenses sadrži ogromne delove belih dina koje se prostiru preko onostranog pejzaža. Prema turističkom sajtu Lonely Planet, od maja do septembra kišnica ispunjava kristalno čiste bazene, koji su nadoknađeni upečatljivim belim dinama.

Očaravajuća dina se proteže na 70 km duž obale i preko 50 km u unutrašnjosti. Lensoa se na portugalskom prevodi kao „posteljina“ i odnosi se na valovite bele dine koje dominiraju pejzažom.

Nacionalni park je najbolje posetiti u junu, julu i avgustu, kada su lagune najbolje, navodi Lonely Planet.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

9. Danakilska depresija, Etiopija

Danakilska depresija, Etiopija, jedno je od najnegostoljubivijih i najtuđih mesta na Zemlji

Danakilska depresija, Etiopija, jedno je od najnegostoljubivijih i najtuđih mesta na Zemlji. Poznata kao „kapija u pakao“ prema BBC-ju, Danakilska depresija je verovatno najbliža do čega ćete ikada moći da dođete da stojite na površini Venere (naravno, bez razorne atmosfere). Zagušljiva sumporna kiselina i gasovi hlora ispunjavaju vazduh, dok kisela jezera i gejziri začinjavaju pejzaž.

Kako prenosi BBC, temperature u ovom regionu redovno dostižu 45 stepeni Celzijusa, što ga čini jednim od najtoplijih mesta na Zemlji.

Danakilska depresija leži na preko 100 m ispod nivoa mora u rift dolini. Rift doline se formiraju kada se tektonske ploče pomeraju na „divergentnoj granici ploča“, prema Geološkom društvu. Osnovna vulkanska aktivnost oblikuje pejzaž dok se Zemlja razvlači po šavovima. Neke od karakteristika Danakil depresije čak se mogu videti iz svemira, prema NASA-inoj opservatoriji Zemlje.

10. Vulkan Kilauea, Havaji

Na južnoj obali Velikog ostrva Havaja, lava iz vulkana Kilauea se susreće sa Tihim okeanom.

Na južnoj obali Velikog ostrva Havaja, lava iz vulkana Kilauea izbacuje u Tihi okean, stvarajući upečatljive prizore duž neravne obale.

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu, prema sajtu za putovanja Go Havaii. Nalazi se u Nacionalnom parku Havajski vulkani, oko 72 km jugozapadno od živopisnog grada Hiloa.

Prema veb-sajtu za vulkanski turizam Volcano Discoveri, Kilauea neprestano eruptira od 1983. Za to vreme, tokovi lave iz vulkana pokrili su više od 100 kvadratnih kilometara i uništili skoro 200 domova.

Za najnovija ažuriranja o erupciji, pogledajte veb lokaciju za putovanja Havaii Guide i budite informisani o najnovijim vestima o lavi.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

11. Pamukale, Turska

Pamukale, Turska, privlači posetioce iz daljine. „Pamučni Dvorac“ je napravljen od kalcijum bikarbonata

Pamukale, poznat kao „Pamučni dvorac“ u Turskoj, je spokojan pejzaž prošaran mineralnim bazenima okruženim belim policama i grebenima „nalik pamuku“.

Jedinstveni pejzaž nastao je kada se izvor sa visokom koncentracijom kalcijum bikarbonata prelio preko ivice litice i spustio se niz stranu. Voda za sobom ostavlja bele naslage kalcijuma koje vidimo danas, prema Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske.

Turisti iz dalekih krajeva hrle u Pamukale da se opuste u mirnim vodama i bezbrojnim banjama koje su se pojavile širom regiona.

12. Planina Duga, Peru

Planina Duga, poznata i kao Vinikunka, nalazi se u Peruu.

Planina Duga se nalazi na planinama Anda u Peruu, na oko 5.200 m iznad nivoa mora, prema turističkom veb sajtu Planine Duga, planina sa prugama je poznata po svom tehničkom izgledu koji stvaraju različiti mineralni sedimenti.

Do nedavno, ovaj dugini dragulj Anda bio je neotkriven, sakriven ispod snežnog pokrivača. Kako se sneg topio, skriveni dragulj je otkriven, a oblast sada privlači stotine posetilaca svakog dana.

Planina Duga je takođe poznata kao Vinikunka, prema zvaničnom turističkom sajtu Planine Duga Peru. Reč Vinikunka potiče iz kečua, autohtonog jezika Perua, i prevodi se kao „obojena planina“.

13. Krater vulkana Ijen, istočna Java, Indonezija

Vulkan Kava Ijen koji se nalazi u istočnoj Javi u Indoneziji ima izrazit plavi sjaj, ali samo pod okriljem tame.

Električnoplave reke izbačene iz vulkana Kava Ijen u istočnoj Javi izgledaju kao da niste na Zemlji.

Suprotno onome što se obično navodi, sama lava nije plava. Upečatljiva boja je rezultat vulkanskih emisija sumpora. Prema Geology.com, vulkan emituje sumporne gasove koji se zapale kada se sretnu sa Zemljinom atmosferom bogatom kiseonikom i izgore bogatim plavim plamenom. Kada se sumporni gas kondenzuje, on proizvodi zloglasne plave reke koje osvetljavaju vulkanski pejzaž noću.

Prema Smithsonian Magazinu, jezivi plavi sjaj vidljiv je samo noću jer je plavi plamen, a ne sama lava. Danju liči na bilo koji drugi vulkan.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

14. Han Son Dong, Vijetnam

Han Son Dong je najveća pećina na svetu.

Duboko u srcu Nacionalnog parka Phong Nha-Ke Bang u Vijetnamu nalazi se Han Son Dong, najveća pećina na svetu. Prema turističkoj veb stranici pećine Son Dong, prosečna veličina prolaza za Han Son Donga je 67 m. Pećina je u proseku visoka 200 m i široka skoro 150 m.

U 2019, poznata veličina Han Son Donga se značajno povećala kada je otkriven podvodni tunel koji povezuje pećinu sa drugom pećinom, prema članku objavljenom u Lonely Planet.

Pećina drugog sveta je dovoljno velika da u njoj bude smešten blok u Njujorku koji sadrži nebodere od 40 spratova i dom je najvećih stalagmita na svetu, koji mere i do 80 metara, prema turističkom veb sajtu Dung pećine.

15. Leteći gejzir, Nevada, SAD

Leteći gejzir se nalazi na Letećem ranču usred pustinje Nevade

Šta dobijate ako ukrstite ljudsku grešku i geotermalni pritisak? Dobije se struktura od 3,5 metara koja izgleda kao vanzemaljac.

Leteći gejzir je gejzir u boji  koji se nalazi na istoimenom ranču usred pustinje Nevade. Struktura izbacuje toplu vodu, stvarajući plitke bazene u kojima žive izdržljive termofilne alge koje cvetaju u vlažnim, vrućim sredinama, prema turističkom sajtu Reno Tahoe.

Gejzir je nastao slučajno 1964. godine kada je geotermalna energetska kompanija izbušila lokaciju u pokušaju da dođe do tople vode ispod. Ali voda nije bila dovoljno topla da bi bila korisna energetskoj kompaniji, pa je lokacija zatvorena. Prema Reno Tahoeu, bunar je bio nepropisno zapušen i vruća voda je probila površinu, stvarajući bizarni gejzir sa tri nasipa kakav danas vidimo.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Space