Kremlj odgovara na Blinkenovu najavu ukrajinske kontraofanzive

Ruska vojska će verovatno proceniti komentare američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, odgovara Kremlj u saopštenju.

Ruska vojska će verovatno pažljivo razmotriti komentare američkog državnog sekretara Entonija Blinkena nakon što je predvideo potencijalni vremenski okvir za ukrajinsku kontraofanzivu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U intervjuu u petak za Ouest-France i nemačku medijsku grupu Funke, Blinken je izjavio da bi SAD i njeni saveznici trebalo da „učine sve… da pomognu Ukrajini da ponovo osvoji teritorije koje je Rusija zauzela, uključujući kontraofanzivu, koja se očekuje u narednim nedeljama .”

U odgovoru, Peskov je napomenuo da Rusija koristi niz informacija u planiranju svojih operacija u sukobu sa Ukrajinom i da su Blinkenove primedbe izgledale kao „izjava koja je predmet ispitivanja naše vojske“.

„Oni detaljno prate sve relevantne informacije i uzimaju ih u obzir prilikom planiranja nastavka specijalne vojne operacije“, objasnio je portparol predsednika. Tako da Kremlj pomno prati sve potencijalne poteze kako Ukrajine tako i njenih zapadnih saveznika i odgovara na navode visokih zvaničnika SAD.

Pročitajte još:

Kijev i njegove zapadne pristalice sve češće razgovaraju o velikoj kontraofanzivi ukrajinskih snaga, koja bi se navodno trebala održati negde tokom proleća i uključivati tenkove i drugu opremu koju je obezbedio Zapad, kao i ukrajinske trupe obučene u inostranstvu.

Napredak će navodno biti usmeren na vraćanje ukrajinskih granica kakve su bile pre 2014. To uključuje Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku i Zaporošku i Hersonsku oblast, koje su sve glasale da postanu deo Rusije na referendumima prošle jeseni, kao i Krim, koji se ponovo ujedinio sa Moskvom pre devet godina.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti, ranije je doveo u sumnju sposobnost Ukrajine da izvede tako veliku operaciju, tvrdeći da su tvrdnje zvaničnika u Kijevu samo „propaganda“.

U četvrtak je „Njujork tajms“ izvestio da je Pentagon pokrenuo istragu nakon što su na internetu procurili brojni poverljivi podaci o aktivnostima SAD i NATO-a na pripremi Kijeva za kontraofanzivu. Dokumenti, čiji je izvor nejasan, procenjivali su oblasti kao što su jačina trupa, rokovi za isporuku oružja i potrošnja municije. Nisu, međutim, naveli kada je tačno zakazan početak operacije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT