discord-korisnik-uhapsen-zbog-deljenja-poverljivih-dokumenata

Navodi se da je 21-godišnja osoba distribuirala kolekciju poverljivih dokumenata američke vlade odabranoj grupi korisnika na Discord-u.

NBC News je objavio ranije da su 21-godišnjeg pripadnika Nacionalne garde Vazduhoplovstva SAD-a Džeka Tikšera zvaničnici za sprovođenje zakona povezali sa curenjem poverljivih vladinih dokumenata na Discord-u.

On je uhapšen u četvrtak u svojoj kući u Masačusetsu.

Državni tužilac Merik Garland izjavio je da je Tikšera uhapšen u vezi sa istragom o navodnom neovlašćenom uklanjanju, zadržavanju i prenošenju poverljivih informacija nacionalne odbrane.

Pentagon je otkrio osetljive dokumente postavljene na Discord-u, Twitter-u, Telegram-u i 4chan-u prošle nedelje.

Ova curenja su otkrila informacije o ratu Rusije i Ukrajine i naporima SAD da špijuniraju Rusiju i njene saveznike.

Neki od dokumenata koji su procureli mogli bi čak izazvati diplomatske probleme, jer jedan dokument navodno otkriva da je Srbija možda isporučila Ukrajini smrtonosnu pomoć, potencijalno zaoštravajući njene odnose sa Rusijom.

Prve istrage su utvrdile da su neizmenjene verzije dokumenata objavljene ranije nego što se verovalo, a zatim su ih treće strane proširile na druge kanale.

Pročitajte još:

Osumnjičeni Tikšera je navodno poslao otkucane verzije dokumenata na Discord server „Thug Shaker Central“ gde je bio kao administrator. Kasnije je počeo da deli stvarne fotografije sa grupom nakon što je postao frustriran nedostatkom interakcije članova sa njima.

Pozadina ovih fotografija, sa unutrašnjim ukrasima, radnim pločama i podovima, pomogla je FBI-ju da ih poveže sa Tikšerom, navodi NYTimes.

Sekretar za štampu Ministarstva odbrane Patrik Rajder odbio je da komentariše broj dokumenata koji su procureli tokom konferencije za novinare u četvrtak, navodeći da policija još uvek istražuje.

On je dodao da Discord sarađuje sa istragom Ministarstva pravde SAD-a, što je kompanija javno objavila u sredu.

Rajder je uverio da imaju uspostavljene mere zaštite, procedure i da će nastaviti da vrše dužnu pažnju kako bi sprečili potencijalno neovlašćeno otkrivanje u budućnosti.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji