Beatriz Flamini provela 500 dana u pećini na dubini od 70 metara

Nakon 500 dana provedenih ispod površine zemlje u pećini i to na dubini od 70 metara, Beatriz Flamini konačno je ugledala svetlo dana.

Ona je bila bez kontakta sa spoljnim svetom u eksperimentu koji su pratili naučnici, sa ciljem da nauče više o cirkadijalnim ritmovima kao i o sposobnostima ljudskog uma.

50-godišnja elitna španska sportiskinja Beatriz Flamini oborila je svetski rekord po vremenu provedenom u pećini, tvrdi njen tim za podršku. Imala je 48 godina kada je otišla u pećinu, a dva rođendana proslavila je sama pod zemljom.

Započela je svoj izazov u subotu, 20. novembra 2021., pre izbijanja rata u Ukrajini, nastale krize troškova života, kraja obveze nošenja maski u Španiji i smrti britanske kraljice Elizabete II.

Medijsko izveštavanje o njenom izlasku iz pećine bilo je ograničeno. Nacionalna televizija TVE snimila ju je kako nosi tamne naočare i grli se sa ekipom.

Pročitajte više:

Opisala je svoje iskustvo kao “izvrsno, nenadmašno”. Novinari su joj tražili više detalja pa im je odgovorila: “Ćutala sam godinu i po dana, nisam pričala ni s kim osim sa sobom”.

“Izgubim ravnotežu, zato me drže. Ako mi dopustite da se istuširam, vodu nisam dodirnula godinu i po dana, vidimo se ubrzo. Je li vam to u redu?”, rekla je.

Portparol Ginisa nije mogao odmah da potvrdi postoji li poseban rekord za dobrovoljni boravak u pećini i je li ga Beatriz Flamini oborila.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji