Podmornica USS Florida primorana od iranskih snaga da izroni

Podmornica USS Florida je pokušala da neotkriveno plovi kroz Hormuški moreuz, rekao je komandant iranske mornarice.

Iranska mornarica presrela je američku podmornicu u Ormuskom moreuzu i naterala je da izroni i promeni kurs, rekao je kontraadmiral Šahram Irani novinarima u četvrtak. SAD negiraju incident.

Prema Iraniju, USS Florida na nuklearni pogon približavala se moreuzu u potpunoj tišini kada ju je otkrila iranska dizel-električna podmornica klase Fateh. Iransko plovilo je „nateralo ovu američku podmornicu da izađe na površinu i pređe Ormuški moreuz na površini vode“, rekao je Irani, prenosi iranska novinska agencija ISNA.

Irani je dodao da je američka podmornica pokušala da uđe u iranske vode, ali je promenila kurs nakon upozorenja Fateha. Admiral je pozvao SAD da objasne zašto je podmornica USS Florida pokušala da naruši granice Irana i izjavio da američki brodovi „od sada moraju poštovati sva međunarodna pravila“.

SAD poriču da je do sukoba ikada došlo. „Američka podmornica nije danas ili nedavno prošla kroz Hormuški moreuz“, rekao je za Rojters komandant Pete flote SAD Timoti Hokins. „Tvrdnja predstavlja više iranske dezinformacije koje ne doprinose regionalnoj pomorskoj bezbednosti i stabilnosti“, dodao je Hokins.

Pročitajte još:

Međutim, američka mornarica je ranije ovog meseca saopštila da je USS Florida na putu ka Bliskom istoku da patrolira sa Petom flotom. Mornarica retko najavljuje takve manevre, ali je verovatno objavila putovanje Floride kako bi odvratila Iran od gađanja brodova u vlasništvu Izraela u Persijskom zalivu, kao što su američki i izraelski zvaničnici tvrdili da se Teheran sprema da uradi.

Američka mornarica je u četvrtak takođe objavila da je prethodnog dana poslala površinski brod bez posade kroz moreuz, u pratnji dva katera američke obalske straže klase Sentinel.

Navodni susret u četvrtak dolazi manje od tri nedelje nakon što je iranska mornarica navodno vratila američki špijunski avion na ivici svog vazdušnog prostora. Oba susreta su se dogodila usred pojačanih tenzija u regionu, pri čemu je Teheran okrivio Izrael za napad dronom na njegovu vojnu infrastrukturu u januaru i još jedan incident početkom ovog meseca.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT