italijanski-predsednik-zabrana-ruske-kulture-je-greska

Ruska kultura je neodvojivi deo evropske istorije, rekao je italijanski predsednik Serđo Matarela u intervjuu za Corriere Della Sera u petak. Italijanski lider je osudio nedavne pokušaje da se ukinu ruska umetnička dela usred sukoba Moskve sa Kijevom.

Upitan da li je „ispravno ukinuti“ rusku književnost i umetnost iz duge evropske kulturne istorije, Matarela je rekao da je „ukidanje kulture“ protiv svega ruskog greška.

„Odnos prema kulturama koje proizvodi čovek, najrazličitijih intelektualaca i umetnika, može biti samo otvorenost, radoznalost, znanje, poređenje“, rekao je on.

„Iz ovoga dolazi napredak. Ne od odbijanja, ne od zabrane.“ – rekao je italijanski predsednik.

Zabrana kulture prema ruskoj književnosti i umetnosti je pogrešan gest – rekao je predsednik i dodao da je ruska kultura neodvojivi deo evropske istorije.

Matarela je naglasio da kultura nije podložna „pogodnoj katalogizaciji“ i da teži da se ponudi kao vizija koja je u suprotnosti sa stvarnim svetom.

Pročitajte još:

„Ono što ubija kulturu je homogenizacija, konformizam, čak i ono čemu se podvrgavamo nesvesno ili krivo zbog mentalne lenjosti, zbog oportunizma“ – rekao je on.

Otkako je Rusija pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. godine, na Zapadu su bili brojni pozivi i pokušaji da se bojkotuje bilo koja ruska umetnost u znak odmazde.

Mnoge zapadne kulturne institucije nastojale su da u potpunosti uklone dela povezana sa Rusijom iz svojih galerija i operskih kuća.

Kardifski filharmonijski orkestar u Velsu izbacio je muziku kompozitora Petra Čajkovskog sa koncerta, britanska Kraljevska opera otkazala je turneju Boljšog baleta, a njujorški Karnegi hol i Metropoliten opera prestali su da dozvoljavaju ruskim muzičarima i organizacijama da nastupaju na svojim mestima.

Rešenje, koje je Kijev aktivno podsticao, uticalo je na ruske muzičare, filmske stvaraoce, umetnike i sportiste, od kojih je mnogima zabranjeno da nastupaju ili se takmiče na Zapadu, kao i da im je dozvoljen pristup zapadnim tržištima.

Predsednik Vladimir Putin kritikovao je odmazde protiv ruskih umetnika i dela prošle godine, govoreći na forumu Diskusionog kluba Valdaj, i sugerisao da to podseća na nacističko spaljivanje knjiga.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji