zelenski-potpisao-zakon-koji-zabranjuje

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski potpisao je zakon kojim se iskorenjuju reference na rusku istoriju ili kulturu u nazivima gradova, naselja, sela i drugih geografskih lokacija u Ukrajini.

Zelenski je u petak odobrio takozvani zakon o „dekolonizaciji“, navodi se na sajtu ukrajinskog parlamenta, Vrhovne rade. Zakon su poslanici usvojili u martu, a radi se od početka prošle godine.

Zakon zabranjuje „hvalna, komemorativna, propagandistička imena“ koja se odnose na rusku državu, njene simbole, istorijska ili kulturna mesta, gradove, datume i događaje. Zabrana takođe obuhvata ličnosti koje su „počinile vojnu agresiju na Ukrajinu i druge suverene zemlje“, prema zakonu.

Zakon će stupiti na snagu tri meseca nakon objavljivanja, napisao je poslanik Evropske partije solidarnosti Vladimir Vijatrovič na Fejsbuku. Nakon toga, lokalne administracije će imati šest meseci da „oslobode javni prostor od simbola ’ruskog sveta’: demontiraju statue i spomenike, preimenuju ulice i druge objekte“, rekao je on.

Pročitajte još:

Akcija za uklanjanje spomenika i geografskih imena povezanih sa Rusijom i Sovjetskim Savezom u Ukrajini je u toku od 2015. godine, kada je u zemlji usvojen takozvani zakon o „dekomunizaciji“.

Od tada su promenjena imena više od 900 naselja i oko 50.000 ulica, pokazuju podaci novinske agencije RIA Novosti.

Proces se intenzivirao nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini pre više od godinu dana.

Statua Katarine Velike srušena je u Odesi u decembru, iako je grad osnovan po nalogu ruske carice 1794. Nekoliko gradova, uključujući Dnjepar i Černovci, uklonili su statue i spomen-ploče posvećene klasičnom ruskom pesniku Aleksandru Puškin.

Moskva je osudila takvu politiku, rekavši da pokušaji ukidanja ruske kulture i „prisilna ukrajinizacija“ zemlje krše međunarodne norme i krše prava oko četvrtine stanovništva Ukrajine, koje govori ruski.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT