Saudijska Arabija i Iran uvode nove avio letove

Saudijska Arabija i Iran uvode nove avionske letove i pored postojećeg vazdušnog saobraćaja, čime se osiguravaju interesi muslimanskih hodočasnika.

Iranski ministar puteva i urbanog razvoja Mehrdad Bazrpaš rekao je da je Saudijska Arabija zatražila pokretanje tri nedeljna leta između dve zemlje usred poboljšanja bilateralnih odnosa.

„Nove letove Saudijska Arabija i Iran će pokrenuti bez obzira na sporazume koji postoje između dve zemlje o letovima koji prevoze iranske hodočasnike na ceremoniju hadža u Saudijskoj Arabiji. Dvosmerna odluka je doneta u cilju proširenja saradnje“, dodao je on.

Ovo saopštenje dolazi usred planova Irana i Saudijske Arabije da ponovo otvore ambasade i obnove diplomatske odnose sedam godina nakon prekida zvaničnih veza.

Pročitajte još:

Države su 10. marta pristale na sporazum o nagodbi, uz posredovanje Kine. Teheran i Rijad su u zajedničkom saopštenju istakli potrebu da se poštuje nacionalni suverenitet i da se uzdrže od mešanja u unutrašnje stvari drugih.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani je takođe rekao da je predsednik Ibrahim Raisi pozvao u zvaničnu posetu kralja Saudijske Arabije Salmana bin Abdul Aziza.

On je rekao i da Teheran i Rijad insistiraju na sprovođenju svojih dogovora o obnavljanju aktivnosti ambasada i da će misije početi sa radom najkasnije 9. maja.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji