sergej-nariskin-tvrdi-da-se-varsava-priprema-za-moguci-rat

Varšava ne gleda samo na to da povrati bivše delove svoje zemlje koji su sada u Ukrajini, već se priprema za hipotetički sukob sa kolegom članicom NATO-a, Nemačkom, kaže šef ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

Nariškin je ukazao na vojnu vežbu sprovedenu krajem marta u blizini grada Šćećina, na nemačko-poljskoj granici.

Vežbe, pod kodnim nazivom „Dagležja“, uključivale su tri poljske brigade koje su se bavile „vojnom agresijom“ od neimenovanog suseda sa zapada.

Poljske trupe su vežbale rušenje mostova, podizanje barikada i miniranje puteva duž granice sa Nemačkom, saopštio je SVR.

Ova vrsta vojnog planiranja odražava rastuća „antinemačka osećanja i strahove u Varšavi o mogućim revanšističkim tvrdnjama Berlina“, rekao je šef ruske obaveštajne službe.

„Sumnja“ prema zapadnom savezniku u NATO-u je paralelna sa tekućim teritorijalnim težnjama Poljske prema njenim bivšim „istočnim pograničnim područjima“, sada u sastavu Ukrajine.

Pročitajte još:

Današnja Poljska se pretvara u ono što je bila u vreme Jozefa Pilsudskog, kada je Varšava bila u sukobu sa svim svojim susedima i žudela za teritorijalnim proširenjem“, naveo je Nariškin u saopštenju.

Takva je bila Poljska koju je Vinston Čerčil prikladno nazvao „hijenom Evrope“ uoči Drugog svetskog rata.

Nariškin je ranije sugerisao da Varšava ima planove na ukrajinskoj teritoriji, što je Poljska negirala, optužujući ruskog zvaničnika da vodi informacioni rat.

Iako su obe zemlje članice NATO-a predvođenog SAD, Varšava je prošlog oktobra tražila od Berlina više od 1,3 triliona evra reparacija iz Drugog svetskog rata, a apelovala je na UN za pomoć u januaru, nakon što je Nemačka odbila.

U poseti SAD ranije ovog meseca, poljski premijer Mateuš Moravjecki je izjavio da Varšava želi da izgradi „najjaču vojsku u Evropi“ i ponudio da služi kao središte za prošireno vojno prisustvo SAD na kontinentu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji