juznoafricki-opozicioni-lider-preti-hapsenjem-putina-ako-dodje

Vladimiru Putinu prećeno je hapšenje u Južnoj Africi uoči kontroverzne posete koja se očekuje kasnije ove godine, opozicioni premijer južnoafričkog Zapadnog Kejpa rekao je da će ruski predsednik biti uhapšen ako uđe u provinciju.

Alan Vind napao je vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) jer očigledno nastavlja sa planovima da dočeka Putina.

Planirano je da lideri Rusije, Kine i drugih zemalja BRIK-a prisustvuju samitu u Južnoj Africi kasnije ove godine.

Vind je rekao da bi nastavak pozivanja ruskog lidera bilo „neprihvatljivo i žalosno“.

Nalog Međunarodnog krivičnog suda(MKS) obavezuje Južnu Afriku da uhapsi Putina ako poseti tu zemlju, ali ANC ima dugogodišnje prijateljstvo sa Moskvom.

Stranka je takođe prkosila nalogu MKS-a u prošlosti, odbijajući da uhapsi bivšeg sudanskog diktatora Omara al-Bašira 2015. godine.

Vind je rekao da će policija u pokrajini, koja uključuje i Kejptaun, delovati ako vlada ne naredi nacionalnoj policiji da uhapsi Putina.

Pročitajte još:

Pristalice ANC-a ismevale su Vindea iz stranke Demokratski savez, zbog prekoračenja svojih ovlašćenja.

Opozicioni lider Vind je rekao da će imati spremnu policiju na aerodromu i da će se povezati sa Interpolom i Međunarodnim krivičnim sudom ako bude potrebno kako bi izvršili hapšenje.

Putinovi saveznici su ranije rekli da će se svaki pokušaj hapšenja ruskog lidera smatrati činom rata.

Kremlj kaže da je nalog MKS-a za hapšenje zbog Putinove navodne uloge u deportaciji stotine ukrajinske dece partijska odluka.

Ipak, potencijalno Putinovo prisustvo na samitu stvorilo je intenzivnu diplomatsku dilemu za predsednika Južne Afrike.

Činilo se da je Siril Ramafosa ranije ove nedelje rekao da će zemlja napustiti MKS, samo da bi ANC potom povukao njegove komentare.

On je takođe poslao delegaciju u Vašington ove nedelje zbog zabrinutosti da bi SAD mogle da izbace Južnu Afriku iz trgovinskog sporazuma zbog njenog naginjanja prema Moskvi i Pekingu.

Diplomatski izvori sugerišu da izaslanici traže olakšanja, kao na primer da Putin prisustvuje sastanku putem video veze.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji