SALIH SELIMOVIĆ: Muslimani shvatili sukob Istoka i Zapada

Srpski nacionalni savjet i Srpski informativno-kulturni centar “Sveti Sava” u okviru manifestacije “Srpsko kulturno ljeto – Berane 2024” organizovali su u Ljetnjoj bašti Srpske kuće u Beranama Akademsku tribinu pod nazivom “Globalni i regionalni odnosi islama i pravoslavlja” na kojoj su učestvovali Dževad Galijašević i Salih Selimović.

Otvarajući tribinu urednica Ivana Rmuš, kazala je da je istoričar Salih Selimović osoba koju karakteriše objektivnost koja se temelji na sintezi rezultata istraživanja na terenu i naučnih dostignuća iz oblasti istoriografije, etnologije, antropologije, religija, kultura i drugih relevantnih oblasti.

„Ukazujući na hrišćanske tradicije naših muslimana, Selimović, prije svega piše o običajima, jeziku i vjerovanjima, koji jasno svjedoče o pravoslavnom porijeklu njihović predaka. Citiraćemo Selimovića koji kaže: „ Kroz istoriju okupatori i osvajači su upućivali Srbe protiv Srba. Tu krvavu igru ostvarivali su podstičući vjerske i socijalne suprotnosti. I pored mimikrije i konformizma većeg dijela muslimana u odnosu sa okupatorima, znatan dio muslimanske inteligencije i begova uporno je radio na osvešćivanju o pripadnosti srpskom nacionalnom korpusu,“ kazala je, predstavljajući Selimovića, Ivana Rmuš.

Profesor Salih Selimović, pozdravljajući brojne posetioce tribine je kazao da je tema vrlo aktuelna u svetu, s obzirom i na situaciju koja se odvija i u bližem okruženju a i dalje.

„Posebno je važno odnos između Pravoslavlja i Islama gledati u opštoj destrukciji koja se pojavila na planeti uopšte, praktično je došlo do sukoba civilizacija. Ta destrukcija se odrazila kao kolateralna šteta u Ukrajini gde ratuje isti narod, Ukrajinci i Rusi su isti narod, kao što smo mi muslimani i Srbi isti narod.

Te neprijateljske, imperijalne snage i rade na tom da zavade jedan narod, da ih upute jedne protiv drugih da bi ostvarili svoje lične interese.

U poslednje vreme imamo sukob između dve civilizacijeske tekovine na planeti, to je zapadna destrukcija i imamo istok na čelu sa Rusijom koji brane one vrednosti koje su propisane u Božijim objavama. Interesanto je da je čitav islamski svet shvatio sav taj problem koji se pojavio na planeti osim naših muslimana, sa prostora Stare Raške, Crne Gore i BiH, na našu žalost. Umesto da izgrađujemo te odnose, da se približavamo pošto smo istog porekla, mi se sve više udaljavamo“, – kazao je, između ostalog, Salih Selimović.

Predstavljajući drugog gosta urednica tribine Ivana Rmuš je kazala da je Dževad Galijašević izuzetno aktuelan politički analitičar za bezbjednost i terorizam, iz Bosne i Hercegovine, za koju je napisao „da je najopasnija tačka u Evropi sa stanovišta džihadističko-terorističke prijetnje“.
„O razdorima i mržnji među narodima i vjerama u našem vremenu“, piše Galijašević, koji je između ostalog i član ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

On je autor zapaženih knjiga iz ove oblasti, među kojima ćemo pomenuti neke: „Od radikalne islamske svijesti do krize identiteta“, „Era terorizma u BiH“, „Hrvatska kriminalna hobotnica“, „Sluge tranzicije i komunizma“, „Bosna-Zemlja Straha i mržnje“, i druge, kazala je Rmuš.

Dževad Galijašević je u svom izlaganju izrazio zadovoljstvo što je prvi put u Beranama i upitao se zašto bi neko, poput njega često govorio o lošim navikama, postupcima i lošim ljudima u okviru „mog naroda i moje vjere“…

„Samo zato što volim svoj narod i svoju vjeru, ali ne volim one koji čine zlo, ne volim one koji politički interpretiraju tu veliku vjeru, ne volim one koji su spremni na političko nasilje, koji zaboravljaju etnogenetske korijene, istoriju i jezik kojim govore pripada istorodnom, bratskom narodu. Danas imamo tri tačke na kojima se danas dešavaju veliki događaji, ratovi, a sve ratove i konflikte kreira Zapad. Ukrajina je platforma za napad na Rusiju, pokušaj da se Rusija oslabi i obori na koljena.

Drugi rat u Gazi koji sprovodi izraelska vojska sa brutalnim istrebljenjem Palestinaca…Nije pitanje kako Zapad o ovome obavještava, nego šta muslimani rade, kako razumiju ove događaje, zašto se više među srpskim narodom pokazuje empatija prema stradalnim palestincima, nego što je pokazuje među muslimanima u Sarajevu. Zašto ovi muslimani ćute o tome, zašto njih ne dotiče to stradanje. Šta su radili kada je Amerika u par navrata izvršili agresiju na islamski svijet, i ona je najveći neprijatelj Islama, ali i Pravoslavlja. Vi nemate rata protiv neke katoličke zemlje, ali imate protiv islamski i pravoslavnih, rekao je Galijašević.

Pratite Portal Dnevni Puls na Viberu!

Dnevni Puls/srpska24.me