Američke Federalne rezerve (FED) gube rat protiv inflacije i povlače ceo svet u ekonomski ponor

Mada niko ne očekuje da će  Federalne rezerve (FED) brzo ugušiti inflaciju, snažno povećanje kamatnih stopa jedva da je imalo uticaj na rast potrošačkih cena, ocenjuje CNN.

„Pogled na septembarske podatke o potrošačkim cenama pokazuje da nam sada nije mnogo bolje nego u martu, kada je FED krenuo s agresivnim monetarnim pooštravanje. Tada je rast potrošačkih cena iznosio 8,5 posto na godišnjem nivou, a sada 8,2 procenta“, navodi se u komentaru pod naslovom „FED gubi rat protiv inflacije“.

Bazna inflacija u SAD, iz koje su izuzete promenljive kategorije hrane i energije i koja se generalno smatra pouzdanijim barometrom opšte inflacije, dostigla je u septembru 6,6 posto međugodišnje, što je njen najviši nivo od 1982. godine, napominje se dalje.

„Izveštaj o inflaciji je apsolutna katastrofa. On pokazuje da šta god zvaničnici FED-a rade, jednostavno ne funkcioniše“, napisao je Kristofer S. Rupki, glavni ekonomista u kompaniji za istraživanje finansijskih tržišta Fwdbonds.

FED je pojačao napore da istisne inflaciju iz američke ekonomije svim raspoloživim sredstvima, primenjujući ogromno povećanje kamatnih stopa u nadi da će umanjiti potražnju za robom i uslugama.

Međutim, uprkos podizanju kamata neviđenom brzinom, malo je znakova da će cene popustiti. Ipak, Federalne rezerve (FED) je odlučan da ostane na svom putu, pri čemu računa da snažno američko tržište rada može da toleriše pritisak viših troškova zaduživanja, dodaje se u prilogu.

Izveštaj o septembarskoj inflaciji, višoj nego što se očekivalo, poslednji je ozbiljan snimak ekonomskog stanja koji će kreatori politike FED-a razmotriti uoči njihovog sledećeg sastanka početkom novembra, i on nedvosmisleno garantuje još jedno povećanje ključne kamatne stope od 0,75 odsto, ocenjuje CNN.

Investitori sada daju 97 posto šansi četvrtom uzastopnom podizanju stope za tri četvrtine procentnog poena.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji