Američki špijun koji je bežao od Rusa sa ženom i suprugom uhvaćen kod Hersona

U Ukrajini je uhapšen američki državljanin koji je bio optužen za špijunažu i koga su ruske snage držale.

On je evakuisan u Poljsku sa dva člana porodice, saopštila je danas privatna volonterska grupa sa Floride. Ta grupa je obezbedila njihovo oslobađanje.

Kirilo Aleksandrov (27), zajedno sa suprugom Ukrajinkom i njenom majkom, poslednji je od preko 600 ljudi koji su oslobođeni. On je oslobođen u desetinama takvih misija od februara meseca, prema podacima grupe „Prodžekt Dinamo“ (Project Dynamo), prenosi agencija Rojters.

Sedište grupe je u gradu Tampi na Floridi koja je prvo formirana da spasava Amerikance i druge iz Avganistana prošle godine.

Aleksandrov, američki državljanin, rodom iz Mičigena koji se preselio u Ukrajinu, uhapšen je sa suprugom i taštom krajem marta u blizini grada Hersona na jugu Ukrajine. Uhapšeni su tokom pokušaja da pobegnu iz regiona nakon što su ih ruske trupe zarobile, navodi se u saopštenju grupe.

Kako se navodi u saopštenju, ruske snage su držale Aleksandrova u Ukrajini. Zadržan je na osnovu više krivičnih prijava u vezi sa optužbama da je špijunirao za vladu SAD, za koje grupa kaže da su izmišljene.

Ispitivan je i bio je predodređen za prebacivanje u Moskvu, „gde bi po svoj prilici odgovarao za propagandu, a zatim bio zatvoren“. Isto se navodi i iz grupe sa sedištem na Floridi.

Britanska agencija navodi da nije mogla da stupi u kontakt sa grupom kako bi proverila detalje ovog događaja. Takođe se navodi i da ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji/Reuters