amerika-pozicionira-nosace-aviona-kod-juzne-koreje

Ova odluka je izazvala još jedno raketno testiranje od strane Pjongjanga

Američka vojska je stacionirala udarnu grupu nosača aviona kod obale Južne Koreje u znak odmazde za nedavno lansiranje projektila od strane Severne Koreje.

Južnokorejski združeni generalštab saopštio je taj potez u sredu, rekavši da će se američka grupa za napade na nosačima na čelu sa USS Ronald Regan uskoro vratiti u Istočno more.

„Preraspoređivanje udarne grupe nosača na Korejskom poluostrvu je veoma neobično i pokazuje odlučnu volju saveza (južnokorejske) i SAD protiv uzastopnih severnokorejskih provokacija i pretnji“, saopštila je vojska Seula, dodajući da će nastaviti „blisku saradnju ” sa Sjedinjenim Državama.

Američki nosač aviona i njegovi pomoćni brodovi, koji su prošlog meseca posetili vode Južne Koreje u svom prvom putovanju na poluostrvo od 2018., poslani su u znak odmazde za raketni test od strane Pjongjanga ranije ove nedelje.

Severna Koreja je odgovorila na raspoređivanje sa još jednim testiranjem svog oružja, ispalivši dve balističke rakete kratkog dometa rano u četvrtak, prema južnokorejskim vojnim zvaničnicima. Oni su rekli da su lansiranja potekla iz regiona glavnog grada Severne Koreje i da su izvedena u razmaku od 22 minuta, pri čemu je jedan projektil prešao 350 kilometara, a drugi 800 km.

Dok su ispaljeni prema Japanu, projektili nisu stigli do ekskluzivne ekonomske zone zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje je kasnije osudilo povratak nosača aviona kao „ozbiljnu pretnju stabilnosti situacije na Korejskom poluostrvu i u njegovoj blizini“, dodajući da oštro osuđuje svaki pokušaj SAD da uvede nove sankcije preko Sjedinjenih Država.

Severna Koreja je ove godine izveo rekordan broj raketnih lansiranja, šest u poslednjih 14 dana. U saopštenju se navodi da je test od četvrtka bio „pravedna protivakcija“ nakon nekoliko rundi zajedničkih vojnih vežbi između Sjedinjenih Država i Južne Koreje poslednjih nedelja, i više puta su takve vežbe osuđivane kao probe za invaziju.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji