Ankara: Članice NATO alijanse moraju priznati da je terorizam pretnja za sve

Zvanična Ankara neće promeniti svoj stav o članstvu Švedske i Finske u NATO ako se ne preduzmu neophodni koraci sa njihove strane, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u svom članku za „Ekonomist“, prenose RIA Novosti.

Finska i Švedska su u pozadini događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a molbu za ulazak u alijansu. Turska je blokirala početak procesa pregleda za ove prijave.

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da” članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana zabranjene u Turskoj.

Prigovor Turske članstvu Švedske i Finske (u NATO-u) je takođe odlučujući korak koji je preduzet u ime svih članica koje su do sada bile mete terorizma. Turska želi da ove zemlje podrže protivterorističke operacije koje će sprovoditi NATO članice. Terorizam je pretnja za sve države članice i zemlje kandidati moraju da priznaju ovu činjenicu pre nego što se pridruže organizaciji. Ako ne preduzmu neophodne korake, Turska neće promeniti svoj stav po ovom pitanju – rekao je Erdogan za „Ekonomist“.

Rusija je više puta primetila da je NATO usmeren na konfrontaciju. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov izjavio je da dalje širenje alijanse ne bi donelo veću bezbednost Evropi, NATO ima agresivan karakter.

Istovremeno je napomenuo da ulazak Švedske i Finske u NATO ne smatra egzistencijalnom pretnjom Rusiji. U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin je primetio da bi napuštanje tradicionalne politike vojne neutralnosti Finske bilo pogrešno, jer nema pretnji po njenu bezbednost.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

Izvor: Mediji