Arheološko otkriće u Gostunu: Pravili terminal - naleteli na skelete

U toku radova na proširenju teretnog terminala i izgradnji dodatne trake na graničnom prelazu Gostun, između Srbije i Crne Gore, naišlo se na arheološko otkriće, tj. srednjovekovnu nekropolu sa stećcima.

Zbog toga su dalje aktivnosti gradnje obustavljene, a arheološko istraživanje stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva, na ovom lokalitetu trajaće do polovine maja.

Do sada je pronađeno desetak stećaka, a izmešteni će biti samo oni koji smetaju nastavku izgradnje teretnog terminala, dok će ostali, posle završetka arheoloških istraživanja, biti ostavljeni na mestu samog pronalaska.

Jedan stećak je izmešten u neposrednu blizinu mesta gde je pronađen, a svi će biti konzervirani i dostupni posetiocima – rekao je Asim Bećirović, direktor Muzeja u Prijepolju.

Naša ustanova je uključena u stručne radove kao Muzej opštine na čijoj se teritoriji nalazi novootvoreni arheološki lokalitet. Jedan naš arheolog učestvuje u radovima.

Arheološko otkriće u Gostunu: Pravili terminal - naleteli na skelete
Prilikom iskopavanja pronađeni su i ljudski skeleti, najpre neki manjih dimenzija, po svemu sudeći dečji, ali kako su radovi odmicali naišlo se i na skelete odraslih.

Kada antropolog završi analize, ti skeleti će biti predati na čuvanje, Muzeju u Prijepolju. Biće smešteni i čuvani onako kako to naša struka propisuje – dodao je Bećirović.

Na listi svetske baštine

Stećci su nadgrobni spomenici nastali od 12. do 16. veka. Najviše ih ima u Bosni i Hercegovini, ali i na prostorima današnjih Hrvatske, Crne Gore i Srbije koji se graniče sa BiH. Od 2016, stećak je uvršten na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, kao zajedničko kulturno blago BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji