Bajden se zarazio Kovidom! Pozitivan je po prvi put u životu

Predsednik Bajden je pozitivan na COVID-19, saopštila je u četvrtak Bela kuća.

On je potpuno vakcinisan i dva puta je podvrgnut dodatnoj vakcinaciji. Prema rečima sekretara za štampu Bele kuće Karine Žan-Pjer, „ima veoma blage simptome. Počeo je da uzima lek Paklovid.

Bajden će se „izolovati u Beloj kući i nastaviće da obavlja sve svoje dužnosti u potpunosti za to vreme – naveo je Žan Pjer u saopštenju.

Jutros je bio u kontaktu sa članovima osoblja Bele kuće telefonom i učestvovaće na planiranim sastancima u Beloj kući jutros putem telefona i zuma iz rezidencije, nakon što je objavljeno da je Bajden pozitivan na Kovid.

Bajdenov poslednji test na Kovid bio je utorak, kada je imao negativan rezultat, navodi se u saopštenju.

Dok vakcine, dopunske injekcije i antivirusni lekovi smanjuju šanse za tešku bolest ili hospitalizaciju od COVID-19, virus predstavlja povećan rizik za starije ljude. Sa 79 godina, Bajden je najstariji predsednik u istoriji SAD. On je potpuno vakcinisan i primio je dve dopunske injekcije, primajući četvrtu dozu vakcine Pfizer BioNTech COVID-19 dan nakon što je u martu odobrena za osobe starije od 50 godina.

„Prema standardnom protokolu za svaki pozitivan slučaj u Beloj kući, Medicinska jedinica Bele kuće će obavestiti sve bliske kontakte predsednika danas tokom dana, uključujući sve članove Kongresa i sve članove štampe koji su komunicirali sa predsednikom tokom jučerašnjeg putovanja. “ u Somerset, Mass., navodi se u saopštenju.

Osim događaja u Masačusetsu, Bajden je uglavnom ostao van vidokruga kamera otkako se vratio sa petodnevnog putovanja na Bliskom istoku.

Ako bi se Bajdenovo stanje ozbiljno pogoršalo, on bi imao opciju da privremeno prenese predsedničku vlast na potpredsednika Harisonovu putem 25. amandmana na Ustav. Harisonova je bila vršilac dužnosti predsednika nešto više od sat vremena u novembru, kada je Bajden bio podvrgnut anesteziji za rutinsku kolonoskopiju tokom pregleda. Predsednik Džordž V. Buš i Ronald Regan takođe su se pozvali na 25. amandman za kratke prozore tokom kolonoskopije.

Bajdenova dijagnoza dolazi usred još jednog COVID talasa u Sjedinjenim Državama, ovog puta vođenog varijantom BA.5. Da li je Bajden pozitivan od ove varijante ili neke druge, ne zna se precizno.

Tokom njegove prve godine na funkciji, oprezan pristup COVID-u bio je odlika Bajdenove administracije. Bajden je izbegavao velika okupljanja u zatvorenom prostoru, Bela kuća je uvela mandate za maskiranje, a zaposleni su redovno održavali zoom sastanke iza zatvorenih vrata u svojim kancelarijama, umesto da se okupljaju na ličnim sastancima.

Mnoge od tih mera predostrožnosti su izbledele tokom 2022. godine.  Administracija je napunila Istočnu sobu za ceremonijalne događaje, pa čak i nastavila sa javnim obilaskom.

Iza zatvorenih vrata, međutim, administracija je nastavila da sprovodi strože COVID protokole oko predsednika. Osoblje se testira pre sastanaka sa Bajdenom, a i dalje se maskiraju i drže se šest stopa od njega tokom sastanaka, kaže Žan-Pjer.

Ipak, u nedelji koja je prethodila Bajdenovom pozitivnom testu, on se zadržao na dugim razgovorima, pozirao tokom fotografisanja i grlio se na kongresnom pikniku na Južnom travnjaku Bele kuće; Bajden se rukovao — i, što je kontroverzno, razmenio pozdrave pesnicama — sa liderima u Izraelu, Zapadnoj obali i Saudijskoj Arabiji.

Bajden nije nosio masku na mnogim sastancima i drugim događajima tokom četvorodnevnog putovanja.

Dok je Bajden do sada izbegavao virus, nekoliko drugih visokih zvaničnika administracije bilo je pozitivno na COVID-19 u poslednje dve godine, uključujući potpredsednicu Kamalu Haris, drugog gospodina Daglasa Emhofa, državnog sekretara Antonija Blinkena i bivšu sekretaricu za štampu Jen Psaki.

Nijedan visoki zvaničnik Bele kuće nije prijavio ozbiljne simptome.

Bajden je odbijao pitanja o svojim godinama i zdravlju od početka svoje predsedničke kampanje. Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da su Amerikanci zabrinuti za Bajdenovo zdravlje dok se borio sa ekonomskim problemima, novim varijantama COVID-a i spoljnopolitičkim krizama.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji