Bivši član Švajcarskog saveznog veća kritikovao politiku

  Biviši član Švajcarskog saveznog veća i bivši šef Federalnog odeljenja pravde i policije Kristof Bloher, napisao je u svom tekstu ove nedelje da je Švajcarska izabrala stranu u Ukrajinskom sukobu podržavši zapadnu vojnu pomoć Kijevu, te iskritikovao svoju zemlju jer više nije neutralna.

Njegove reči izazvale su talas kritika kolega političara u Bernu.

Istina je da mnogo mladih vojnika gine. Sa obe strane – napisao je Bloher bivši član Švajcarskog saveznog veća u svojoj redovnoj kolumni za nekoliko švajcarskih regionalnih novina.

Međutim, ovo je samo „poluistina“, rekao je on, tvrdeći da ruske vojnike ubijaju ukrajinske trupe koje naoružavaju prvenstveno Sjedinjene Američke Države, ali i Evropska unija.

Bivši ministar je kritikovao politiku Švajcarske, rekavši da je Bern „prekršio švajcarsku neutralnost“ i postao strana u ratu podržavajući naoružavanje Ukrajine, doprinoseći situaciji u kojoj vrlo mladi ruski vojnici moraju da ginu.

Pred licem poginulih ruskih vojnika tinejdžera, mora se postaviti pitanje: Zašto su mrtvi? – zapitao se bivši državni funkcioner.

Bloher trenutno radi na inicijativi koja bi primorala Bern ne samo da se uzdrži od učešća u sukobima van svoje teritorije, već i da izbegne uvođenje ekonomskih sankcija u takvim slučajevima.

Švajcarska se nije borila ni u jednom od međunarodnih sukoba posle 1815. kada je usvojila neutralnost na Bečkom kongresu posle francuskih revolucionarnih ratova.

Haškom konvencijom iz 1907. uspostavljeno je pravilo da Švajcarska neće učestvovati u međunarodnim oružanim sukobima, pružati vojnu podršku bilo kojoj strani niti dozvoliti bilo kojoj od zaraćenih strana da koriste njenu teritoriju.

Neturalnost, koja je deo Ustava, dozvoljava Švajcarskoj pravo na samoodbranu, i pruža okvir za interpretaciju političkih aspekata tog koncepta, koji nisu obuhvaćeni pravnom definicijom.

Princip neutralnosti je poslednji put dopunjen početkom 1990-ih, posle raspada Sovjetskog Saveza, da bi se dozvolila spoljna politika zasnovana na saradnji sa drugim zemljama u sferama humanitarne pomoći i pomoći u slučaju prirodnih katastrofa.

Švajcarski poslanik Filip Matijas Bregi, šef poslaničke grupe stranke Centar, optužio je Blohera za iskrivljavanje istorije i rekao da je i sam bivši državni funkcioner rekao poluistinu tako što je „ignorisao agresora“.

Andrea Karoni, potpredsednik švajcarskih liberala, tvrdi da Bloher igra na ruku Kremlju i kaže da „Putinu više nije potreban ministar propagande, jer ima Blohera.“

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014.

Bivši ukrajinski predsednik Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji