Bizarni srednjovekovni lekovi protiv kuge

Bizarni lekovi koji su korišćeni u srednjovekovnoj Evropi ostali su zapamćeni kao i sama kuga.

Poreklom iz Kine 1300-ih, kuga je stigla u Evropu na brodu, donoseći strašnu smrt za sobom. Crna smrt je poharala Evropu između 1347. i 1351. godine. Tada je kuga odnela najmanje trećinu njenog stanovništva, oko 25 do 30 miliona ljudi.

Crni buboni ili crni i otečeni limfni čvorovi žrtava kuge dali su ime bolesti. Tokom srednjovekovnog perioda i sve do 17. veka, lokalizovane epidemije su nastavile da desetkuju stanovništvo u Evropi.

Očajna srednjovekovna vremena zahtevala su očajne lekove protiv kuge.

Bubonsku kugu izazivaju bakterije Yersinia pestis koje prenose buve glodara.

Ali to se nije znalo sve do 1894.

Dakle, u srednjovekovnoj Evropi izbijanje kuge pripisivano je raznim uzrocima, nekim naučnim, nekim verskim, a nekima prosto čudnim!

U jednakoj meri, čudni lekovi i prevencije kuge bili su apsurdni i odvratni, bizarni. Malo je verovatno da su bolesnima učinili nešto dobro. Većina je, u stvari, verovatno prouzrokovala štetu.

Bizarni srednjovekovni lekovi protiv kuge / Sirćetni napitci su postali popularni u Evropi od bande lopova koji su se zaklinjali u njih, a sirće je zapravo bilo od pomoći

Lopovi su koristili sirćetne napitke kada su pljačkali kuće od kuge

Sirćetni napitci su stekli popularnost u Francuskoj jer se jedna banda lopova koja je pljačkala kuće mrtvih nikada nije razbolela zbog svog specijalnog napitka.

Sastojao se od sirćeta, belog luka i lekovitog bilja.

Samo trljanje tela sirćetom takođe je trebalo da pruži zaštitu od kuge.

Novčići su očišćeni u sirćetu pre razmene.

S obzirom na dezinfekciona svojstva sirćeta, poznata iz grčkih vremena, sa dodanim antimikrobnim svojstvima biljaka, začina i belog luka, ovo bi se moralo smatrati jednim od razumnijih odgovora na ovu zastrašujuću bolest.

Lek protiv kuge – Sirov Luk

Trljanje isečenog sirovog luka po telu bio je još jedan popularan način da se spreči ili zaustavi kuga.

Očekivalo se da će to izvući infekciju i sprečiti mijazmu. Iako su srednjovekovna evropska društva i građani možda pogrešili u pripisivanju kuge štetnim isparenjima ili mijazmi, nisu bili sasvim pogrešni misleći da je disanje igralo neku ulogu u njenom širenju.

Plućna kuga, za razliku od bubonske kuge koja se širi ujedom zaraženih pacovskih buva, širi se respiratornim kapljicama.

Luk možda nije pružio lek, ali tretman je bio dovoljno bezopasan. Pomahnitali svet pribegao je mnogim daleko bizarnijim i potencijalno štetnijim merama koje bi samo ubrzale prelazak u onaj svet.

Bizarni srednjovekovni lekovi protiv kuge
Bizarni srednjovekovni lekovi protiv kuge / U srednjem veku, pa čak i pre nego što se verovalo da puštanje krvi izvlači zlo, a to je važilo i za kugu, kao i posle nje

Kuga: Četiri temperamenta i puštanje krvi

Na osnovu teorije grčkog lekara Galena (živeo 129-210 nove ere) o četiri telesna „temperamenta“, crne žuči, žute žuči, sluzi i krvi, i potrebe da se održi ravnoteža između njih radi dobrog zdravlja. Imajući ovo u vidu puštanje krvi je bilo uobičajeni medicinski postupak za sve bolesti.

Iako je persijski lekar Ibn Sina (Avicena; 980-1037) izneo teoriju o klicama još 1025. godine, ona je odbačena u korist Galenovih koncepata kada je u pitanju kuga.

Dakle, kada je kuga udarila, lekari su se automatski okrenuli svom omiljenom leku.

Specijalni noževi za puštanje krvi zvani „buve“ bili su obilno korišćeni ili su se stavljale pijavice da bi se izvukao višak krvi iz bolesnika od kuge i vratio njihovo telo u temperamentnu ravnotežu.

Nažalost, rezultati nisu bili podsticajni ili efikasni. Puštanje krvi je služilo samo da dodatno oslabi telo pogođeno kugom i možda proširi više infekcije kroz nesterilizovane instrumente.

Londonsko verovanje o kugi: Pušenje lule bi pomoglo!

Verovanje da su mijazma ili veoma neprijatan ili nezdrav miris ili para izazvali ili barem doprineli nastanku kuge dovelo je do još jedne preventivne mere kojoj se široko pribegavalo tokom Velike kuge 1665-66 u Londonu.

Da bi se „očistio” vazduh, danonoćno su gorele velike lomače, po nalogu vlasti.

I u kućama građana nisu smeli da ugase vatru.

I to nije sve!

Da bi „čist“ vazduh bez klica ušao u njihova pluća, mnogi stanovnici Londona su počeli da puše lule i na to su naterali i decu!

Bizarni srednjovekovni lekovi protiv kuge
Bizarni srednjovekovni lekovi protiv kuge / Lekari nisu bili baš dobri u medicini kada je reč o novim stvarima kao što je crna smrt, pa su njihovi ludi „lekovi“ postali popularni među drugim „lekarima“. Na primer, Vikari metod je osmislio jedan nadrilekar u Engleskoj koji je verovao da kokoške dišu

Vikarski metod: Klošari i perje!

Jedan od najčudnijih lekova protiv kuge bio je Vikarski metod, nazvan po Tomasu Vikariju, nadrilekaru koji ga je osmislio.

Sastojalo se od čupanja perja sa dna žive piletine i vezivanja za pacijenta, dodirujući bubone!

Logika iza ovog čudnog leka bila je srednjovekovno verovanje da kokoške dišu kroz svoje zadnje delove na telu i da bi njihovo perje moglo da izvuče toksin.

Ako je pacijent umro tokom lečenja, neka bude tako. Ako je pile prvo umrlo, drugo pile ga je jednostavno zamenilo.

Dodatne bakterije koje oslobađa piletina samo bi proširile više infekcije na već oslabljeno telo.

Ljudski izmet namazan na bolesnu kožu

Daleko najodvratniji od tretmana kuge zahtevao je da se buboni otvore i tretiraju oblogom od ljudskog izmeta (koji bi mogao biti pacijentov sopstveni, ako su u stanju) pomešanim sa drugim stvarima.

Neki verovali da gmizavci mogu da uklone kugu

Postupajući po principu sličnog privlači slično, zmije su seckane i stavljane na kožu obolelog od kuge u nadi da će zlu bolest izvući otrovne zveri.

Slično, verovalo se da je mrtva, isušena žaba visila oko vrata osobe, čak i nakon što je umrla, takođe se verovalo da je efikasan način da se izvuče toksična isparenja iz pacijentovih grudi.

Bizarni srednjovekovni lekovi protiv kuge
Bizarni srednjovekovni lekovi protiv kuge / Za bogataše Evrope to su bila zaštićena seoska imanja i mleveni smaragdi ili zlato koji su služili kao najbolji način da se ne dobije kuga ili da je prežive.

Za bogate zaražene kugom: smaragdi i zlato!

Za bogate, osim bekstva na seoska imanja, gde se bolest nije često širila kao što je to bio slučaj za vellike gradove, bilo je mnogo skupih lekova na izbor.

Mrvljeni smaragdi i zlato za piće su samo dva od njih.

Zatim su postojali „takozvani“ rogovi jednoroga koji su mleveni u prah zvani alikorn i pomešani sa vodom da bi lakoverni bogataši pili.

Smatra se da je ovaj lek zapravo bio napravljen od kljova narvala ili nosoroga.

Teške batine da se izvuče kuga!

Polazeći od verovanja da je kuga poseta od Boga za grehe koje je počinio čovek, grupe flagelanata hodale su ulicama gole do pojasa, bičujući se kao javnu pokoru.

Bičevi su često bili sa mnogo repova i čvorova sa ekserima.

Papa je na kraju zabranio flagelacije kao neefikasne i uznemirujuće za javnost, ali su do tada flagelanti učinili mnogo da šire kugu svuda gde su išli. Kao i verske procesije i masovne molbe za Božiju milost.

Verske amajlije, amajlije, molitva i post možda nisu pomogli širenju bolesti, ali su se pokazali jednako beskorisnim u borbi protiv kuge.

Bizarni srednjovekovni lekovi protiv kuge / Na ovoj minijaturi flamanskog slikara Pierart dou Tielta (naslikanoj oko 1340-1360), Jevreji se žive spaljuju dok su posmatrani kao širitelji kuge ili trovači!

Užasna zlostavljanja migranata, Jevreja i neprilagođenih zbog kuge

Jevreji, bogalji, Romi i druge marginalizovane zajednice često su okrivljeni za kugu na osnovu optužbi da su bolešću trovali javne bunare.

Ili su bili proterani, mučeni i ubijani.

Samo su razumniji glasovi poput pape Klementa VI istakli da pošto su se mnogi Jevreji i sami zarazili kugom, ne mogu se smatrati odgovornim za njeno izazivanje.

U međuvremenu, sirova kanalizacija i smeće su nastavili da se odlažu na otvorenom.

A tela su gomilana na ulicama pre nego što su odvezena u masovne grobnice.

Uslovi su bili savršeni da se pacovi razmnožavaju i umnožavaju i da kuga besni sve dok sama ne izgori, da se ponovo raširi čim naiđe na svežu neizloženu populaciju.

Tek u kasnom 17. veku, ponovljeni ciklusi kuge su konačno prestali, možda kada su uslovi postali razumniji.

Efikasan lek u obliku antibiotika došao je mnogo kasnije.

2021. godine oko 5.000 siromašnih ljudi širom sveta umrlo je od kuge!

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Ancient Origins