Britanci koji su ratovali u Ukrajini osuđeni na smrtnu kaznu

Osuđeni su na smrtnu kaznu, dvojica britanskih državljana i jedan državljanin Maroka, koji su se borili na strani Ukrajine. Doneo je odluku Vrhovni sud Donjecke narodne republike.

Državljanin Maroka Sadun Brahim i britanski državljani Ejden Aslin Gundi i Šon Piner osuđeni su na smrtnu kaznu, prema presudi Vrhovnog suda DNR.

Kako piše RIA Novosti, osuđeni će biti streljani.

Piner, Aslin i Brahim su se izjasnili krivim za dela nasilnog pokušaja preuzimanja vlasti, za koja je prema Krivičnom zakoniku Donjecke narodne republike predviđena smrtna kazna.

Aslin je takođe priznao krivicu za delo „Obuka za vršenje terorističkih aktivnosti“.

Istragom je utvrđeno da su strani državljani „za nagradu učestvovali u oružanoj agresiji Ukrajine da nasilno preuzmu vlast u DNR“, piše RIA Novosti.

Sva trojica su zarobljeni tokom bitke za Mariupolj, i davali su intervjue za medije iz Donjecke Narodne Republike.

Porodice zarobljenih britanaca su istakle da su oni od ranije bili pripadnici ukrajinske vojske, dok su vlasti Ujedinjenog Kraljevstva jasno stavile do znanja da ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet, piše Bi-Bi-Si.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj „zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: BBC