Britanci u velikom broju kradu struju

Britanci u rekordnom broju kradu struju, najviše u Engleskoj i Velsu, prema novim podacima koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova UK.

Policija je primila 3.600 prijava o „nepoštenom korišćenju električne energije“ u 12 meseci do marta 2022. godine, što je povećanje od 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu i najviši nivo od početka evidencije 2013. godine.

Ovo je usledilo nakon nedavno pokrenutog veb-sajta koji poziva ljude da ne plaćaju račune za struju od oktobra.

Prosečan godišnji račun za gas i struju u Velikoj Britaniji porastao je sa 1.400 funti u oktobru 2021. na 2.000 funti, nakon što je vlada uklonila gornju granicu cena, koja je ograničavala koliko dobavljači mogu da naplaćuju kupcima.

Još jedan značajan porast očekuje se u oktobru 2022.

Prvobitno se predviđalo da bi prosečni računi za energiju mogli dostići 2.800 funti na jesen, ali najnovija prognoza je 3.358 funti.

Prošlog meseca bivši kancelar Riši Sunak, koji se bori protiv ministra inostranih poslova Liz Trus da postane novi lider Konzervativne stranke, obećao je da će ukinuti PDV na domaće račune za gorivo sledeće godine ako postane premijer.

S obzirom da se očekuje da će gornja granica cene porasti iznad 3.000 funti u oktobru, odmah ću preći na ukidanje PDV-a na svačije račune za energiju u domaćinstvu za sledeću godinu, uštedeći prosečnom domaćinstvu 160 funti.

Piter Smit, direktor politike i zagovaranja u kampanji National Energy Action grupe, rekao je:

Ovo nije samo nelegalno, već je i opasno, i užasno je ako kriza primorava domaćinstva da rade. I to se dešava sada, pre nego što je zima.

Skoro trećina, 1.100 krađa se dogodila između januara i marta, što je duplo više od broja zabeleženih tokom prethodne dve zime. Britanci sve češće kradu struju.

Smit je rekao:

Očajnički je potrebno više podrške da bi se zatvorio ovaj jaz i pomogao najugroženijim da se zagreju i budu bezbedni ove zime.

Krađa električne energije se obično vrši neovlaštenim pristupom snabdevanju ili zaobilaženjem brojila i izuzetno je opasna.

Maksimalna kazna po zakonu je pet godina zatvora, ali u 57 odsto slučajeva prošle godine nijedan osumnjičeni nije identifikovan, a samo sedam odsto je dovelo do toga da je neko optužen.

Portparol Kancelarije za tržište gasa i električne energije UK rekao je: „Potrošači ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da pokušavaju sami da priključe brojila za električnu energiju.

Portparol vlade rekao je za PA da obezbeđuje 37 milijardi funti za pomoć domaćinstvima u pogledu troškova života i dodao: „Posvećeni smo suzbijanju kriminala, uključujući kriminalnu krađu struje, koja izaziva ozbiljne povrede ljudi i štetu na imovini. ”

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji