britanija-krece-sa-testiranjem-sistema-za-hitna-upozorenja

Korisnici mobilnih telefona širom Velike Britanije dobiće glasnu poruku upozorenja sledećeg meseca dok vlada kreće sa testiranjem sistema upozorenja za hitne slučajeve.

Upozorenja će se oglasiti čak i ako su telefoni u nečujnom režimu, a korisnici neće moći da koriste svoje uređaje dok ne potvrde poruku upozorenja.

Vlada Britanije opisuje ovo testiranje kao „spasonosni“, sistem hitnog upozorenja koji je pokrenut u nedelju i biće testiran širom zemlje u ranim večernjim satima 23. aprila.

Test upozorenje će uzrokovati da svi telefoni povezani na 4G ili 5G mobilnu mrežu vibriraju i biće propraćeno „glasnim zvukom sirene“ do deset sekundi.

Poruka upozorenja će tada ostati na ekranu telefona, sprečavajući normalnu upotrebu dok se ne potvrdi.

Nakon testa, stvarne poruke upozorenja će se fokusirati na teške vremenske prilike, kao što su poplave ili požari. Međutim, BBC je izvestio da bi u budućnosti mogla da se emituju i upozorenja o terorizmu.

Slični sistemi se već koriste u SAD, Kanadi, Japanu i Holandiji.

„To će podići našu sposobnost da upozoravamo i informišemo ljude koji su u neposrednoj opasnosti i pomoći nam da zaštitimo ljude“, rekao je kancelar Vojvodstva Lankaster i poslanik Oliver Dovden u izjavi.

Kao što smo videli u U SAD i drugde, zujanje telefona može spasiti život.

Međutim, oni koji ne žele da im nedeljno veče prekine testiranje vladinog sistema sirene, mogu da isključe hitna upozorenja u meniju podešavanja svog telefona.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji