britanski-tabloid-opisuje-4-moguca-scenarija-nuklearnog-rata

Poznati Britanski tabloid Sun opisuje četiri moguća scenarija nuklearnog rata između Amerike i Rusije. 

U tekstu se navodi da postoje četiri moguća scenarija reakcije Vašingtona i NATO-a ako bi Rusija ikada primenila prva nuklearno oružje.

Prva varijanta, prema članku je nuklearni napad na Rusiju, uključujući Moskvu. Međutim, stručnjaci smatraju da je ona malo verovatna, jer bi takav razvoj događaja doveo do eskalacije sukoba koji bi se pretvorio u zastrašujući nuklearni rat Rusije i Zapada velikih razmera.

Kao druga varijanta navodi se napad na ruske oružane snage koje učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Britanski tabloid za treći i četvrti scenario pominje ograničene nuklearne napade na Krim i Crnomorsku flotu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem septembra u obraćanju građanima rekao da je Zapad prešao svaku granicu u svojoj antiruskoj politici, kao i stalnim pretnjama Rusiji.

Prema njegovim rečima, Zapad koristi nuklearnu ucenu, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije. Ruski lider je podsetio Zapad da je Rusija po nizu komponenti superiorna u odnosu na stranu vojnu tehniku i upozorio one koji pokušavaju da je ucene nuklearnim oružjem da bi ruža vetrova mogla da se okrene u njihovom pravcu.

Scenario pri kom Rusija teoretski može da primeni nuklearno oružje sadržan je u ruskoj vojnoj doktrini i u „Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja“. U skladu sa dokumentom, to je moguće u slučaju agresije protiv Rusije ili njenih saveznika uz primenu oružja za masovno uništenje ili agresiju uz primenu konvencionalnog oružja, kad se pretnja odnosi na samu državu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji