cena-struje-mogla-bi-biti-visoka-godinama

Rekordna cena struje i gasa dostižu istorijske maksimume na evropskim berzama, a tokom jeseni i zime stari kontinent će plaćati megavate električne energije ne niže od 700 evra.

Stručnjaci navode da se za četvrti kvartal na Balkanu ne može kupiti za manje od 650 evra za megavat ali i da postoje indicije da tu nije kraj jer situacija u Francuskoj ali i drugim državama nagoveštava ”katastrofu” jer se mesečni ugovori od novembra do februara sklapaju tako da se za megavat izdvaja i više od 1000 evra.

Da je to mnogo pokazuju i podaci od pre samo mesec dana, tačnije 23.avgusta, kada su Francuzi na svojoj berzi za megavat izdvajali 612 evra dok su u isto vreme Turci i Španci imali nekoliko puta nižu cenu odnosno oko 190 evra.

Sva ta situacija nije naivna i u velikoj meri uslovljena je enormnom cenom gasa ali i regulativom po kojoj se u Evropi obranučava cena megavata na jedinstvenoj berzi električne energije. Ta cena, po aktuelnim pravilima,se formira na osnovu marginalnih troškova najskuplje elektrane, vezano za one kilovate koji se proizvode u pogonima koji koriste gas.

Kako je cena gasa od marta meseca ove godine “otišao u nebo”, u jednom trenutku plaćalo se i 3600 dolara za 1.000 kubika, došlo je do enormnog povećanja koštanja kilovata.

Da je to “naduvavanje” enormno pokazuju i podaci po kojima je do 2021. sve više od 75-100 evra za megavat na evropskom tržištu bilo skupo, a na regionalnom pak od 50-75 evra. Kada je reč o gasu, ovaj energent je od sredine 2021., zaključno sa martom ove godine, sa 426 otišao u jednom trenutku i na 3.660 dolara ili neverovatnih 700 posto. Srbija doduše nije bila u tom “košu” za dve trećine svojih količina plavog energenta, koje je plaćala 230 dolara za 1.000 kubika ali za onu jednu trećinu morala je da izdvaja novac po tržišnim parametrima.

Jedini izlaz za Evropu što se tiče cene energenata bi bio kada bi Nemačka odustala od sankcija Rusiji, što bi cenu struje drastično oborilo, ali ako ova država nastavi putem koji je krenula cene energenata će nastaviti sa rastom i visoke cene mogu potrajati godinana.

Neki stručnjaci misle da bi možda izmena evropske regulative za obračun na tržištu mogla donekle da smiri stampedo cena električne energije.

Kako mišljenja stručnjaka nisu pozitivna sa obzirom na trenutnu situaciju u Evropi, zasigurno će na starom kontinentu ova zima biti hladnija nego uobičajno, a cena struje visoka.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Dnevni Puls/Mediji