Danska ukida obaveznu izolaciju nakon pozitivnog testa na koronavirus

Danska zdravstvena uprava saopštila je u četvrtak da izolacija više nije obavezna nakon pozitivnog testa na koronavirus.

Danska zdravstvena agencija više ne smatra da bolest ima neki poseban status u odnosu na druge bolesti, pa čak i nakon pozitivnog testa na koronavirus nije obavezna izolacija.

„Sada možemo da preduzmemo još više koraka ka normalnim uslovima u vezi sa odgovorom na kovid i u zajednici i u zdravstvenoj službi“, rekao je vršilac dužnosti šefa agencije Line Rahauge Hvas u saopštenju.

„Više nema potrebe za veoma specifičnim zahtevima za kovid u odnosu na druge bolesti, na primer da se osoba sa pozitivnim testom na kovid izoluje najmanje četiri dana“, rekla je ona.

Danska zdravstvena uprava savetovala je ljudima da ostanu kod kuće ako imaju simptome u cilju sprečavanja širenja virusa i gripa.

„Važno je sprečiti infekciju svim vrstama respiratornih infekcija, jer grip može da izazove i ozbiljne bolesti kod starijih i hroničnih bolesnika i da optereti zdravstvenu službu“, rekla je Hvas.

„Trebalo bi da ostanete kod kuće ako ste bolesni, bez obzira da li mislite da je Covid-19, grip ili druga respiratorna infekcija.

Promena smernica za kovid ukazuje na zaključenje standardizovanog proceduralnog testiranja za pacijente primljene u bolnice.

Nisu najavljene nikakve promene u programu vakcinacije koji nudi dopunsku vakcinu protiv kovida za osobe starije od 50 godina za zimu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/AA