Delovi Sidneja u mraku! Milioni ljudi upozoreni

Predgrađa na severu Sidneja i severna priobalna naselja u mraku, nakon nestanka električne energije.

Distributer električne energije Ausgrid izjavio je da su u ponedeljak uveče pogođeni stanovnici nekoliko naselja.

Australijski operater energetskog tržišta (AEMO) izdao je upozorenje o mogućim nestancima struje za jugoistok Kvinslenda i istočnu obalu između 17:30 i 20 sati u ponedeljak, i ponovo u utorak ujutro.

Restrikcije dolazi nakon što je milionima u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu rečeno da štede struju. Dok generatori električne energije vraćaju svoju proizvodnju kao odgovor na ograničenje vrtoglavih veleprodajnih cena.

Oko 23 sata u ponedeljak uveče, Ausgrid je tvitovao da je struja vraćena stanovnicima u naseljima kojima je bilo isključenja električne energije.

Stanovnici su ranije u ponedeljak pozvani da isključe grejalice i isključe kućne aparate kako bi štedeli struju.

Nedostatak električne energije dolazi usred sve veće potražnje za gasom i strujom i dodatnih neplaniranih nestanaka struje koja se dostavlja iz elektrana na ugalj u Kvinslendu.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak u 17:20, AEMO je rekao da je iskoristio svoja ovlašćenja da obezbedi dovoljnu proizvodnju da nadoknadi nedostatak.

Stanovnici Kvinslenda su bili upozoreni na moguće nestanke struje nakon što je AEMO gornja cena energije dovela do smanjenja snabdevanja tržišta energijom.

Rastuće cene energije u nedelju su probile gornju granicu nakon sedam uzastopnih dana rasta.

Ograničena je veleprodajna cenu na 300 dolara po megavat-satu. Pri čemu je AEMO zatražio od distrubutera duž istočne obale da nastave sa radom uprkos tome što nisu u mogućnosti da ostvare profit na ovim nivoima.

Prag „visoke cene“ od 1,359 miliona dolara tokom nedelje, ili u proseku od 674,16 dolara/MVh, dostignut je nešto pre 19 časova u nedelju uveče.

Kao posledica toga, smanjene su dostupne ponude proizvođača, što je doprinelo predviđanju manjka u snabdevanju – navodi AEMO u saopštenju.

AEMO je saopštio da će nastaviti da prati uslove rezervi u Kvinslendu i pruža korisnicima ažuriranja ako se uslovi promene.

U međuvremenu, domaćinstva su zamoljena da budu „pažljiva“ u pogledu korišćenja električne energije jer je snabdevanje nedovoljno tokom narednih nekoliko dana.

Nestašica dolazi kako temperature padaju i domaćinstva povećavaju potrošnju energije uz rutinsko i hitno održavanje elektrana na istočnoj obali.

Očekivalo se da će nestanci struje gurnuti stanovnike u mrak tokom „večernjeg vrhunca“ od 17:30 do 20 časova u ponedeljak, a zatim ponovo u utorak ujutru.

AEMO je rekao da će se ograničenja cena zadržati najmanje do utorka.

Izvršni direktor Powerlink Kvinslenda Pol Simšauzer ranije u ponedeljak pozvao je ljude da smanje upotrebu električne energije gde god mogu.

Postoji neobična kombinacija neočekivanih prekida rada generatora plus hladnih zimskih temperatura i velike potražnje za električnom energijom – rekao je on.

Nova savezna laburistička vlada zahtevala je da se nacionalne elektrane na ugalj vrate u rad što je pre moguće.

Najmanje četvrtina australijske proizvodnje električne energije na ugalj trenutno je van mreže, dok istočna obala drhti pred zimom usred brzog rasta cena.

Australijski energetski regulator (AER) saopštio je ranije ovog meseca da veleprodajne cene u državi, koje su najviše u zemlji, verovatno neće pasti pre 2024. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Daily Mail