DNR podiže optužnicu protiv stranih plaćenika

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država zabrinute su da bi Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike (DNR) mogao da podigne optužnicu protiv jednog hrvatskog, tri britanska i jednog švedskog državljanina, napisao je američki državni sekretar Entoni Blinken na „Tviteru“ u petak.

Prema ruskim izvorima, oni su bili pripadnici nacionalističkog bataljona Azov ili drugih „paravojnih“ formacija.

– Zabrinuti smo zbog izveštaja o optužbama protiv britanskih, švedskih i hrvatskih državljana od strane nelegitimnih vlasti u istočnoj Ukrajini. Rusija i njeni punomoćnici imaju obavezu da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući prava i zaštitu koja se daje ratnim zarobljenicima – napisao je Blinken.

Vrhovni sud DNR razmatra krivični postupak protiv Matijasa Gustavsona iz Švedske, Vjekoslava Prebega iz Hrvatske i trojice britanskih državljana: DŽona Hardinga, Dilana Hilija i Endrua Hila.

Sud DNR je 9. juna osudio dvojicu britanskih državljana, Šona Pinera i Ejdena Aslina, kao i Marokanca Brahima Saduna na smrtnu kaznu jer su se borili u ukrajinskoj vojsci kao plaćenici.

Slične optužbe po članu 430 Krivičnog zakonika DNR (Najamničke aktivnosti) podignute su protiv državljana Ujedinjenog Kraljevstva Dilana Hilija i Endrua Hila. Britanci su odbili da sarađuju sa istragom i svedoče u slučaju, a švedski državljanin, koji je zarobljen u čeličani Azovstal, negirao je optužbe da je učestvovao u borbenim dejstvima kao plaćenik u sastavu ukrajinskih oružanih formacija u DNR.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji