Dodik udario na strane agenture: RS neće pokolebati pritisci spolja

Vlasti Republike Srpske su najavile da će organizacije finansirane spolja biti označene kao „agenti stranog uticaja”, što je izazvalo uznemirenost među predstavnicima nevladinog sektora u Banjaluci i onima iz Evropske unije.

Međutim, zvaničnici tog entiteta tvrde da ih u toj nameri neće pokolebati nikakvi pritisci. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će biti donet zakon o nevladinim organizacijama i istakao da to neće moći da zaustave stranci, pa ni sama EU.

Vlada RS utvrdila je nedavno Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, a Dodik je podsetio da je RS to pokušala 2018. godine, ali je od toga odustala nakon intervencija iz EU. Tvrdi da sada neće biti tako.

Intervencije su ranije bile snažne. Sada to ne može da zaustavi EU, vidim da su oni uputili neke komentare povodom naših aktivnosti, a takav isti zakon oni prave za EU – ističe Dodik.

On kaže da se dvostruki standardi vide i u stavu Vašingtona. Oni su doneli takav zakon 1938. godine, popravljali ga tri puta, ali kažu da ne preporučuju drugim zemljama da ga usvajaju.

– Donećemo taj zakon, kao i onaj koji se odnosi na klevetu i uvrede, biće održane javne rasprave, verujem da će svi da se uključe, čućemo sve stavove i pokušati da usaglasimo najbolje prakse vezano za te zakone – istakao je Dodik.

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović uverava da je cilj zakona, koji bi uskoro trebalo da bude pred poslanicima Skupštine RS, kontrola redovnog poslovanja, sprečavanje zloupotreba i uvođenje godišnjeg inspekcijskog nadzora u nevladine organizacije. Predviđa se i javnost rada, kontrola finansijskih tokova i poslovnih knjiga i podnošenje finansijskih izveštaja.

Određeno je i da organizacije polugodišnje ili godišnje Ministarstvu pravde prikažu svoje finansijske tokove, to jest iznos koji im je doznačen, uz naznaku uplatioca, kao i način na koji su ta sredstva utrošena, ali se uvodi i mogućnost vanredne kontrole – pojasnio je Miloš Bukejlović za Radio-televiziju RS. Poslanici iz vladajućeg bloka u Skupštini RS tvrde da zakon treba da obezbedi veću transparentnost u vezi s izvorom finansiranja, te navode kako dobar deo organizacija opravdano dobija novac iz drugih država.

Opozicionari ne veruju u dobre namere vlasti. Podsećaju da neke organizacije već objavljuju javno sve detalje o projektima, uključujući i iznose koje dobijaju. O rešenjima koje predlažu vlasti odrediće se naknadno, ali načelno nemaju primedbe na propise da NVO o poslovanju obaveste i Vladu RS.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti