Džozef Bajden odobrio projekat bušenje nafte na Aljasci

Lider Sjedinjenih Država Džozef Bajden odobrio je danas kontroverzni projekat bušenja nafte na Aljasci.

Kontroverzni projekat bušenja nafte na Aljasci nazvan je Vilou čemu se protive ekološki aktivisti i neke zajednice starosedelaca na Aljasci upozoravajući na klimatske promene, ugroženost životinjskog sveta i moguće nestašice hrane.

Projekat Vilou multinacionalne kompanije Konoko Filips, koji uključuje višedecenijsko bušenje nafte i gasa na tri lokacije u vlasništvu američke vlade ukupne površine 23 miliona hektara na teritoriji poznatoj kao Nacionalne rezerve nafte – Aljaska, biće jedan od najvećih te vrste na tlu SAD, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Procenjuje se da će se na ovom nalazištu proizvoditi oko 180.000 barela nafte dnevno u periodu od 30 godina.

Projekat Vilou bi mogao da stvori jednu od najvećih „ugljeničnih bombi“ na tlu SAD i potencijalno oslobodi dvostruko više štetnih gasova od svih projekata obnovljive energije na javnim površinama u SAD do 2030. godine.

Neimenovani zvaničnik američke administracije je naveo u nedelju da oblast u kojoj je predviđena ekploatacija nafte i gasa obuhvata jezero Tešekpuk, visoravan Utukok, reku Kolvil, lagunu Kasegaluk i posebne oblasti zaliva Pird, prenosi je ranije AP.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/B92