Etiopija: Svedoci kažu da je više od 200 ljudi ubijeno u etničkom napadu

Svedoci u Etiopiji rekli su u nedelju da je više od 200 ljudi, uglavnom etničkih Amhara, ubijeno u napadu u regionu Oromia u zemlji i okrivljuju pobunjeničku grupu, koja to negira.

To je jedan od najsmrtonosnijih takvih napada u skorije vreme dok se etničke tenzije nastavljaju u drugoj najnaseljenijoj zemlji Afrike.

Izbrojao sam 230 tela. Bojim se da je ovo najsmrtonosniji napad na civile koji smo videli u životu – rekao je Abdul-Seid Tahir, stanovnik okruga Gimbi, za AP nakon što je jedva izbegao napad u subotu.

Sahranjujemo ih u masovne grobnice, a tela još uvek prikupljamo. Jedinice savezne vojske su sada stigle, ali strahujemo da bi napadi mogli da se nastave ako odu.

Drugi svedok, koji je dao samo svoje ime, Šambel zbog straha za svoju bezbednost, rekao je da lokalna zajednica Amhara sada očajnički traži da bude premeštena negde drugde „pre nego što se desi još jedan krug masovnih ubistava“.

On je rekao da se etnički Amhari koji su se naselili na tom području pre oko 30 godina u programima preseljenja sada „ubijaju ih kao kokoške“.

Oba svedoka su za napade okrivila Oslobodilačku vojsku Oroma.

U saopštenju, regionalna vlada Oromije je takođe okrivila OLA, rekavši da su pobunjenici napali „nakon što nisu mogli da se odupru operacijama koje su pokrenule (federalne) bezbednosne snage“.

Portparol OLA, Odaa Tarbii, negirao je optužbe.

Napad na koji govorite izvršili su režimska vojska i lokalna milicija dok su se povlačili iz svog kampa u Gimbiju nakon naše nedavne ofanzive – rekao je on u poruci agenciji AP.

Oni su pobegli u područje zvano Tole, gde su napali lokalno stanovništvo i uništili njihovu imovinu kao odmazdu za njihovu navodnu podršku OLA. Naši borci nisu ni stigli do tog područja kada su se napadi dogodili.

Etiopija doživljava široko rasprostranjene etničke tenzije u nekoliko regiona, većinom zbog istorijskih pritužbi i političkih tenzija.

Narod Amhara, druga po veličini etnička grupa među više od 110 miliona stanovnika Etiopije, često je bio na meti u regionima poput Oromije.

Etiopska komisija za ljudska prava koju je imenovala vlada pozvala je u nedelju saveznu vladu da pronađe „trajno rešenje“ za ubijanje civila i zaštiti ih od takvih napada.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP