EU nema jedinstvo oko sankcija Rusiji

Poljska i baltičke države protive se izvozu ruskog žita i đubriva u siromašne zemlje, žele sancije po svaku cenu

Zemlje članice EU nisu uspele da usvoje deveti paket ekonomskih sankcija protiv Rusije zbog njene vojne kampanje protiv Ukrajine, navodi Rojters. Novinska agencija, pozivajući se na anonimnog diplomatu, rekla je da se nekoliko zemalja protivilo predloženoj promeni postojećih mera.

Prema izveštaju, razgovori su održani kasno u sredu u Briselu, uoči samita lidera EU u četvrtak.

Glavni razlog spora, tvrdi Rojters, bili su planovi da se dozvoli prolaz ruskog izvoza đubriva kroz luke EU, čak i ako su ih proizvodile sankcionisane ruske firme. Neke zemlje su navodno tvrdile da bi to pomoglo da se osigura sigurnost hrane u zemljama u razvoju.

Protivnici, međutim, koji su prema Rojtersu uključivali Poljsku i tri baltičke države, tvrdili su da bi takvo opuštanje verovatno zloupotrebili ruski oligarsi na listi sankcija EU.

U međuvremenu, neke države članice su navodno predložile da se Svetskom programu za hranu da pravo da odobri takav izvoz.

Rojters je citirao svoj anonimni izvor koji je rekao da se očekuje da će novi nacrt paketa sankcija biti prosleđen u četvrtak uveče.

Prošle nedelje, Fajnenšel tajms je izvestio da su zemlje poput Nemačke, Francuske, Španije i Holandije izradile nacrt predloga, pozivajući na izuzeće ruskog žita i đubriva. Zemlje su navodno tvrdile da trenutni režim sankcija odlaže isporuke od vitalnog značaja za siromašnije regione.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da „trenutna pravna situacija doprinosi kritikama da sankcije zapravo ometaju trgovinu hranom i đubrivom“.

Još u septembru, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je UN da izvrši pritisak na EU da ukine ograničenja. On je tada rekao da su sankcije pre svega nanele štetu zemljama u razvoju.

Šef ruske države je takođe obećao da će tim nacijama besplatno obezbediti 300.000 tona đubriva, koji ne mogu da napuste luke EU.

EU je još u aprilu uvela sankcije na izvoz ruskog đubriva, zabranivši kupovinu, uvoz ili transfer tih proizvoda u EU. Evropska komisija je u avgustu izdala pojašnjenje prema kojem se propisi primenjuju i na tranzit ruskog đubriva u treće zemlje preko EU.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT