EU standardi! U Hrvatskoj kilogram hleba košta kao kilogram svinjetine

Cene prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj vrtoglavo rastu, cena hleba probija plafon.

Tako je ko cena kilograma specijalne vrste hleba dostigla gotovo 50 kuna (782 dinara), koliko košta i kilogram svinjetine.

Kilogram svinjskog filea košta 46,99 kuna (735 dinara), slanine je oko 48 kuna (750 dinara), a kockice svinjetine za gulaš mogu se kupiti za oko 45 kuna (704 dinara) po kilogramu, piše zagrebački Jutarnji list i dodaje da se malo više od toga mora izdvojiti za neke od specijalnih vrsta hleba.

„Cena specijalnih vrsta hleba u trgovinama je dostigla nivo od 50 kuna po kilogramu“, piše list i dodaje da na primer, specijalna vrsta hleba bez kvasca Zdravko, težak 400 grama u Konzumu košta 19,99 kuna (313 dinara), što je 49,98 za kilogram.

Domaći hleb sa semenkama proizvođača Don Don iz Zeline, košta 17,99 kuna (281 dinar) za 400 grama, što je 45 kuna (704 dinara) za kilogram.

Jedan čitalac za Jutarnji kaže da je sramota da se hrvatskom seljaku otkup pšenice plaća po niskim cenama, a da se u trgovinama hleb prodaje po ovako visokim cenama.

 U Nemačkoj bih sličan hleb platio dva evra, i to nakon poskupljenja – tvrdi on.

Iz proizvođačkog pogona Don Dona u Zelini kažu za Jutarnji da nisu odgovorni za trgovačke marže, ali i da su cene svih sirovina i energenata otišle gore, zbog čega su morali da poskupe njihovi proizvodi.

„Dakle, sve nam je skuplje – i semenke od kojih pravimo hleb, i ambalaža, i troškovi prevoza, i energenti. Poskupjeli su svi hlebovi, pa tako i oni specijalni“, rekli su u ovom proizvodnom pogonu i podsetili da je pre poskupljenja isti hleb koštao oko 13 kuna (203 dinara).

Direktorka Žitozajednice Nada Barišić je objasnila da cene hleba rastu zato jer je otkup žita ove godine za kunu po kilogramu skuplji nego prošle.

Ipak, dodaje da potrošačima, na sreću, i dalje ostaju relativno povoljne cene osnovnih vrsta hleba kao što polubeli koji se, kaže Barišić, može naći po ceni od 7,5 kuna (117 dinara) za 700 grama pa naviše, što je većini ipak i dalje prihvatljivo.

„Kod specijalnih vrsta hleba je problem što su, logično, poskupele i pojedine vrste specijalnih sirovina koje se za njih koriste, kao i biljna ulja koja idu u takve vrste“, kaže Barišić i dodaje da je pekarska industrija u velikim problemima.

Cena hleba u Hrvatskoj po svemu sudeći ne planira da se zaustavi sa rastom.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji