Evolucija kripto ekonomije

Još od rođenja bitkoina 2009. godine, uspon tržišta kriptovaluta obeležen je turbulencijama, kako sa velikim napretkom, tako i sa neuspesima.

Infografika daje pogled na evoluciju kripto ekonomije tokom protekle decenije, sa podacima iz Statistine studije Digital Economy Compass.

Rast je veoma uočljiv poslednjih godina, popevši se sa samo nekoliko stotina virtuelnih valuta na kraju 2014. na skoro 20.000 na kraju maja ove godine.

Infographic: The Evolution of the Crypto Economy | Statista You will find more infographics at Statista 

Ova eksplozija, posebno vidljiva u poslednje tri godine, delimično se može pripisati činjenici da stvaranje nove kriptovalute ne košta ništa i da se može izvesti u nekoliko klikova.

Digitalna imovina koju je naveo naš izvor mora, međutim, da ispunjava određene kriterijume. Kao što je dostupnost na platformi za razmenu (što pomaže da se isključe slučajevi prevare i manje ozbiljni kandidati).

Ipak, dok njihov broj raste skoro eksponencijalno, isto se ne može reći o njihovoj vrednosti.

Sa godišnjom volatilnošću koja često iznosi više od 100 procenata, kriptovalute doživljavaju ogromne fluktuacije i ostaju visokorizične investicije.

Nakon prošlogodišnjeg buma i rekordnih 3 triliona dolara dostignutog u novembru 2021, tržišna kapitalizacija je pala za više od 50 odsto i trenutno iznosi oko 1,3 milijardi dolara. Ova cifra je i dalje dvostruko veća od vrednosti prikazane na kraju 2020.

Kao što grafikon takođe pokazuje, značaj bitkoina, koji je nekada bio ultra-dominantan na ovom tržištu, počinje da opada pred porastom drugih digitalnih sredstava kao što je Ethereum.

Danas Bitcoin predstavlja između 40 i 50 procenata tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta, u poređenju sa oko 80 procenata u 2014.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Statista