Evropol u akciji: Meta ruska kriminalna imovina

Evropol je saopštio da je, zajedno s članicama EU, kao i sa Evrodžustom i Fronteksom, pokrenuo operaciju „Oskar“ za podršku finansijskim istragama država EU.

Istrage ciljaju na imovinu stečenu na kriminalan način, a nalazi se u vlasništvu lica sankcionisanih u vezi s ruskim napadom na Ukrajinu.

Kako se navodi, operacija „Oskar“ podržavaće i krivične istrage država članica u vezi sa zaobilaženjem trgovinskih i ekonomskih sankcija EU, a slicna je operaciji „Sentinel“, koja se bavi prevarama u odnosu na EU fondove za oporavak od koronavirusa.

Dodaje se da će operacija, koju je pokrenuo Evropski centar za finansijski i ekonomski kriminal Evropola, trajati najmanje godinu dana i uključiće niz odvojenih istraga.

„U okviru operacije Oskar Evropol će olakšati razmenu informacija i obaveštajnih podataka među partnerima, a pružiće i operativnu podršku u brojnim finansijskim istragama koje ciljaju na imovinu i zaobilaženje ekonomskih sankcija EU u vezi sa vojnom agresijom Rusije na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju Evropola.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Tanjug