Francuska Vlada: Smanjenje temperature i skraćenje grejne sezone samo neke od mera štednje

Francuska Vlada pripremila je niz mera štednje, među kojima su, smanjenje temperature grejanja na 19 stepeni, skraćenje grejne sezone za mesec dana, gašenje reklama, smanjenje brzine na putevima, rad od kuće – samo su neke od energetskih mera koje je pripremila francuska vlada.

Da bi se prebrodila zima, nalaže se da grejna sezona započne tek 1. novembra, umesto 15. oktobra, kao do sada, a da prestane 1. aprila, umesto 15. Za kancelarije je predložena temperatura od 19 stepeni, za stepen manje nego dosad. Mere predviđaju i da se u javnim i hotelskim bazenima temperatura vode takođe smanji za jedan stepen.

U javnim institucijama i preduzećima topla voda će biti isključena za pranje ruku, a koristiće se samo za tuširanje, gde posao to nalaže. Državni službenici su pozvani da, kada obavljaju dužnost automobilom, na auto-putevima voze najbrže 110 kilometara na sat. Takođe, da koriste voz kad je moguće, umesto aviona.

U stanovima će temperature biti spuštene na 19 stepeni, a u spavaćim sobama na 17. Građani su pozvani da vodu u bojlerima greju do 55 stepeni i potpuno isključe aparate koje ne koriste. Na stadionima i u sportskim halama, svetla i reflektori će se paliti kasnije nego sada, a gasiti ranije. Izlozi prodavnica će biti u mraku od jedan do šest sati ujutro. Takođe, smanjiće se i brzina žičara na skijalištima.

Traži se da se službenici grupišu po kancelarijama. Biće i rada od kuće, a zaposleni će dobiti dodatak od 15 odsto za povećanu kućnu potrošnju.

Na taj način francuska vlada namerava da uštedi 12 odsto energije u odnosu na prethodnu godinu. Mere nisu obavezne, imajući u vidu neprijatna iskustva naredbi povodom pandemije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Novosti