Gde je zatvoreno najviše novinara!?

Ovde ćemo da vidimo zvaničnu statistiku koju je objavio Statista, a koja pokazuje gde je najviše novinara lišeno slobode.

532 novinara su bila u zatvoru zbog svog rada do sredine decembra 2022. Kina je najplodniji zatvor sa 99 novinara koji su identifikovani kao zatvoreni tamo (plus 11 u Hong Kongu). U skladu sa predsednikom Si Đinpingom koji je konsolidovao svoju kontrolu nad zemljom i sprovodio strožu kontrolu nad medijima, Kina je nastavila da zatvara novinare. Dok je cifra u 2022. niža nego u prethodnoj godini, Reporteri bez granica pojašnjavaju da je to „manje znak poboljšanja situacije nego rezultat nemilosrdnog ugnjetavanja, sve veće cenzure i dalekosežnog nadzora“.

Slično u Turskoj, smanjenje zatvorskih kazni ovde ne predstavlja poboljšanje u bogatstvu turskih medija. Umesto toga, to odražava uspešne napore predsednika Erdogana da suzbije nezavisno izveštavanje i kritike. Desetine novinara koji trenutno nisu u zatvoru u Turskoj i dalje se suočavaju sa suđenjem ili žalbom i još bi mogli biti osuđeni, dok bi drugi koji su osuđeni u odsustvu mogli da se suoče sa dugotrajnim boravakom iza rešetaka po povratku u zemlju.

Odnos Saudijske Arabije prema kritičkom novinarstvu teško da treba predstavljati nakon varvarskog ubistva Džamala Kašogija. Od 2022. godine, 26 novinara je u zatvoru u kraljevstvu.

Infographic: Where the Most Journalists Are Imprisoned | Statista

Izvor: Statista

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls