Gejts: Ljudi koji ulažu u kriptovalute su budale

Bil Gejts nije fan kriptovaluta i NFT-a, on smatra da je to za budale.

Osnivač Majkrosofta je na konferenciji TechCrunch rekao da su kriptovalute i NFT prevara.

„Ti trendovi digitalne imovine sto posto se temelje na ‘teoriji većih budala'“, rekao je Gejts, prenosi. Gejts se osvrnuo na teoriju prema kojoj se ponekad može zaraditi kupovinom precenjene imovine ako se ta imovina kasnije može prodati po još većoj ceni.

Jedna „budala“ bi u tom slučaju mogla kupiti preskupu imovinu, nadajući se da je može prodati „većoj budali“ od sebe i tako uzme zaradu. To može funkcionisati sve dok ima dovoljno „budala“ spremnih da plate više. Ali kad više niko ne želi da kupuje, niz se prekida i sledi značajan pad cene, objasnio je Gejts. Tako da ispada da samo budale trguju kriptovalutama, po Gejtsovoj teoriji.

Gejts je rekao da se ne trguje kriptovalutama i narugao se NFT-ovima Bored Apes, šaleći se da će „skupe digitalne slike majmuna izuzetno poboljšati svet“. Umesto toga, Gejts kaže da preferira staromodna ulaganja.

„Naviknut sam više na ulaganja u imovinu, poput farmi koje imaju proizvodnju ili kompanije koje nude stvarne proizvode“, rekao je.

Gejtsove izjave dolaze u trenutku kada su bitkoin i druge kriptovalute u slobodnom padu. U novembru 2021. godine bitkoin je dosegao vrhunac od 69.000 dolara. Od tada najvrednija svetska kriptovaluta izgubila je dve trećine svoje vrednosti i danas dosegla oko 20.000 dolara. Samo od prošle nedelje pad je oko 25 odsto.

Gejts je i ranije bio skeptičan prema kriptovalutama. U intervjuu za Blumberg 2021. Gejts je rekao da je jedno kad Ilon Mask i Tesla ulažu u bitkoin, a drugo kad prosečni ulagači slede njegov primer.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: CNBC