General američke vojske: Više nismo neprikosnovena globalna sila

General američke vojske uputio je izazov sledećoj generaciji vojnika. On je istakao da moraju da pripreme američku vojsku za borbu u budućim ratovima koji neće mnogo ličiti na ratove današnjice.

Armijski general Mark Majli, predsedavajući Združenog generalštaba oružanih snaga SAD, predstavio je u svom govoru mračnu sliku sveta koji postaje sve nestabilniji, sa velikim silama koje nameravaju da promene globalni poredak.

Poručio je kadetima koji diplomiraju na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu da će oni snositi odgovornost da se postaraju da Amerika bude spremna.

Potencijal za značajan međunarodni sukob između velikih sila se povećava, a ne smanjuje. Svako nadmetanje sa kojim smo imali iskustva poslednjih 70 godina, brzo se zatvara. Dok će Sjedinjene Države, u stvari, već biti izazvane u svakom domenu ratovanja. Preko svemira, sajber prostora, pomorstva, vazduha i naravno kopna.

Američki general je rekao, da Amerika više nije neprikosnovena globalna sila.

Umesto toga, u Evropi je testira ruska vojna operacija. U Aziji je to dramatični ekonomski i vojni rast Kine, kao i nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje. Na Bliskom istoku i u Africi nestabilnost koju donose teroristi.

Praveći paralelu sa onim što vojni zvaničnici vide u ratu Rusije protiv Ukrajine,  general Majli je rekao da će budući rat biti veoma složen, sa neuhvatljivim neprijateljima i gradskim borbama za koje je potrebno precizno oružje dugog dometa i nove napredne tehnologije.

SAD su ukrajinskoj vojsci žurno već poslale nove, visokotehnološke dronove i drugo oružje. Dok u nekim slučajevima opremu koja je bila tek u ranim prototipskim fazama.

Oružje kao što su bespilotne letelice Kamikaze „Svičblejd“, koje se lansiraju „s ramena“, koriste se protiv Rusa, iako su još u fazi razvoja, prenosi Glas Amerike izveštaj AP.

Kako se rat u Ukrajini pomerio, od neuspešne bitke Rusije da zauzme glavni grad Kijev u oštru urbanu bitku za gradove u istočnom regionu Donbasa, tako se povećala i potreba za različitim vrstama oružja.

Početne nedelje rata bile su fokusirane na precizno oružje dugog dometa kao što su projektili „Stinger“ i DŽavelin“, ali sada je naglasak na artiljeriji i povećanju isporuka haubica.

I tokom narednih 25 do 30 godina, fundamentalni karakter rata i njegovog oružja nastaviće da se menjaju. Američka vojska, rekao je Majli, ne može da se drži starih koncepata i oružja. Ona mora hitno da modernizuje i razvije snagu i opremu. Ta oprema mora da odvrati ili, ako je potrebno, pobedi u globalnom sukobu. A diplomirani oficiri, rekao je, moraće da promene način na koji američke snage razmišljaju, treniraju i bore se.

Kao budući vojni lideri, rekao je Majli, novoskovani potporučnici će se boriti sa robotizovanim tenkovima. Boriće se sa brodovima i avionima, oslanjajući se na veštačku inteligenciju, sintetička goriva, 3-D manufakturu i ljudski inženjering.

Vaša generacija će nositi teret i odgovornost da održi mir, da obuzda i spreči izbijanje rata velikih sila – rekao je on.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: AP