Globalna ekonomija na putu stagflacije

Nurijel Rubini, ekonomista izjavio je da je globalna ekonomija na putu stagflacije i da je veoma lako da se centralne banke nađu u zamci dok pokušavaju da normalizuju monetarnu politiku.

Svetska ekonomija prolazi kroz radikalnu promenu režima – rekao je on u tekstu za Project Syndicate u utorak, proglašavajući kraj Velike moderacije, tokom koje su ekonomije uživale u niskoj inflaciji i visokom rastu.

Globalna ekonomija imala je pozitivne trendove u proteklih nekoliko decenija, i tada su važili za standard, ali se preokreću u ono što Rubini naziva Velikom stagflacijom: doba visoke inflacije, niskog rasta, visokog duga i potencijala za ozbiljne recesije.

Globalne ekonomije imaju veće nivoe duga nego ranije, pripremajući teren za, kako je kazao, potencijalni neuspeh centralnih banaka.

Centralne banke su stoga zaključane u ‘dužničkoj zamci’: svaki pokušaj normalizacije monetarne politike dovešće do porasta tereta servisiranja duga, što će opet dovesti do velikih nesolventnosti, kaskadnih finansijskih kriza i pada u realnoj ekonomiji – rekao je Rubini.

Rubini je u nedavnim izjavama izneo prognoze da bi vrednost akcija mogle pasti i do 50 odsto, a predviđanja blage recesije nazvao je zabludama.

Za novu ekonomsku eru, njegova poruka za investitore jednako je sumorna:

Tokom Velike stagflacije, obje komponente bilo kojeg tradicionalnog portfelja imovine, dugoročne obveznice i američke i globalne deonice, će pretrpeti težak period, potencijalno dovodeći do ogromnih gubitaka – rekao je Rubini.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji