Globalno upozorenje za 4 vrste sirupa protiv kašlja

Izdato je globalno upozorenje za četiri sirupa protiv kašlja nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila da bi mogli biti povezani sa smrću 66 dece u Gambiji.

Sirupi su „potencijalno povezani sa akutnim povredama bubrega i 66 smrtnih slučajeva među decom“, navodi se u upozorenju.

Proizvode je proizvela indijska kompanija Maiden Pharmaceuticals, koja nije dala garancije o njihovoj bezbednosti.

Indijski zvaničnici kažu da su tražili od SZO da podeli dokaze o vezi između sirupa i smrti kod dece

SZO je identifikovala lekove kao oralni rastvor Prometazin(Promethazine Oral Solution), sirup protiv kašlja za bebe Kofekmalin(Kofexmalin Baby), sirup za kašalj za bebe Makoff i sirup za prehladu Magrip N(Magrip N Cold).

Globalno upozorenje za 4 vrste sirupa protiv kašlja - Akutne povrede bubrega i smrt kod dece u Gambiji
Globalno upozorenje za 4 vrste sirupa protiv kašlja – Akutne povrede bubrega i smrt kod dece u Gambiji

Četiri proizvoda su identifikovana u Gambiji, ali su „možda bila distribuirana, preko neformalnih tržišta, u druge zemlje ili regione“, dodaje SZO u upozorenju objavljenom na svojoj veb stranici.

Upozoreno je da njihova upotreba može dovesti do ozbiljnih povreda ili smrti, posebno kod dece.

Intervencija SZO usledila je nakon što su medicinske vlasti u Gambiji, popularnoj turističkoj destinaciji, otkrile porast slučajeva akutne povrede bubrega kod dece mlađe od pet godina krajem jula.

Vlada Gambije je od tada suspendovala upotrebu svih paracetamolnih sirupa i pozvala ljude da umesto njih koriste tablete.

Broj smrtnih slučajeva je opao od zabrane, ali su još dva zabeležena u poslednje dve nedelje, rekao je direktor zdravstvenih službi Gambije Mustafa Bitej.

On je rekao da Gambija trenutno nema laboratoriju koja bi mogla da testira da li su lekovi bezbedni i da su morali da se šalju u inostranstvo na proveru. Bitej je dodao da je Gambija u razgovorima sa Svetskom bankom da dobije sredstva za laboratoriju za kontrolu kvaliteta.

Laboratorijska analiza uzoraka proizvoda „potvrđuje da oni sadrže neprihvatljive količine dietilen glikola i etilen glikola kao zagađivača“.

Supstance su bile toksične, a njihovi efekti „mogu uključivati bolove u stomaku, povraćanje, dijareju, nemogućnost mokrenja, glavobolju, izmenjeno mentalno stanje i akutnu povredu bubrega koja može dovesti do smrti“, dodaje se.

Bitej je takođe rekao da su pronađeni i tragovi E.Coli, bakterije koja može da izazove dijareju i povraćanje.

Zdravstveni zvaničnici Gambije rekli su prošlog meseca da je na desetine dece umrlo, ne navodeći tačan broj.

Govoreći u Ženevi u sredu, šef SZO Tedros Gebrejesus rekao je: „Gubitak ovih mladih života je više nego srceparajući za njihove porodice“.

SZO je saopštila da je indijska Centralna organizacija za kontrolu standarda lekova naznačila da je proizvođač možda isporučio kontaminirane lekove samo Gambiji, prenosi novinska agencija AFP, citirajući imejl zdravstvene agencije UN.

Međutim, SZO je rekla da je „globalna izloženost” moguća jer je „proizvođač možda koristio isti kontaminirani materijal u drugim proizvodima i distribuirao ih lokalno ili izvozio”, prenosi agencija.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji