Google akcije potonule uprkos procenama analitičara

Google matične kompanije Alphabet Inc u utorak nije ispunio procene tromesečne prodaje na Volstritu, što je bio njegov prvi promašaj od pre pandemije, pošto su oglašivači smanjili potrošnju u toku rastuće zabrinutosti zbog globalnog ekonomskog pada i napete situacije na tržištu.

Najveći svetski provajder pretraga i video oglasa rekao je da je prodaja u prvom kvartalu iznosila 68,01 milijardu dolara, 23% više nego prošle godine, ali ispod prosečne procene od 68,1 milijardu dolara koju su procenili finansijski stručnjaci.

Kvartalni profit iznosio je 16,436 milijardi dolara, ili 24,62 dolara po akciji, što je nedovoljno za očekivanih 25,76 dolara po akciji.

Akcije Alphabeta su pale za 6,5% preko noći

Rezultati pokazuju da se Google muči u najnovijoj ekonomskoj situaciji koja je formirana zbog uticaja pandemije, koja donosi povišene kamate, veće troškove transporta i nestašice proizvoda, bukvalno svih, od igle do lokomotive.

Očekuje se da će Google osvojiti 29% ili vodeći udeo na globalnom tržištu onlajn reklama koje je vredno 602 milijarde dolara 2022. godine, što je 12. godina zaredom na vrhu, navodi Insider Intelligence.

Iako su akcije Alphabeta ove godine pale za preko 17% u utorak, u poslednje dve godine su porasle za skoro 90%.

Alphabet je otkupio preko 81 milijardu dolara akcija u poslednje dve godine i u utorak je saopštio da je njegov odbor odobrio dodatnih 70 milijardi dolara u otkupu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Reuters