Groznica zapadnog Nila hara Evropom

Groznica zapadnog Nila u Italiji od početka juna do sada odnela je sedam života, a broj slučajeva po Evropi se povećava.

U poslednjoj nedelji u Italiji je broj slučajeva groznica zapadnog Nila udvostručen.

Prvi slučaj virusa zabeležen je u Venetu pre nešto više od mesec dana, u provinciji Padove u ravnici u oblasti reke Po.

Proširio se veoma brzo, u regionu Veneto zabeleženo je pet smrtnih slučajeva, u Pijemonte jedan smrtni slučaj, u Friuli Venecija Đulija, Emilija Romanji jedan smrtni slučaj.

Registrovani su oboleli i u Lombardiji ali i na jugu, na Sardiniji.

Od 94 identifikovana obolela njih 55 su autohtoni. Imaju neuro-invazivne probleme.

Virus je u 19 slučajeva identifikovan kod dobrovoljnih davalaca krvi.

Agencija AĐI objavila je 27. jula da je u zemljama članicama EU bilo zabeleženo 55 slučajeva virusa Zapadnig Nila. U Grčkoj je u tom trenutku registrovano 12 slučajeva, tada je u Italiji bilo 42 (preminulih pet) i jedan u Slovačkoj .

Interesantno je da su u toj listi iskazani podaci samo za jednu zemlju koja nije članica EU,  Srbija, u kojoj je tada bilo zabeleženo 16 obolelih osoba.

Veoma je važno shvatiti da se virus ne prenosi sa čoveka na čoveka, osim u slučajevima primanja zaražene krvi.

Nadležni upozoravaju da se osoba koju ujede komarac, za kog se sumnja da je nosilac virusa koji izaziva groznicu zapadnog Nila ,odmah obrati lekaru ako primeti da oseća izvesne promene.

Simptomi nisu identični kod svakog slučaja i u zavisnosti i od imunosistema mogu biti: visoka temperatura, bolovi u glavi, slabost u telu, drhtavica, uvećanje limfnih žlezda, mučnina, povraćanje.

Nažalost neki od simptoma mogu prerasti u teške oblike obolenja kao što su meningitis i zapaljenje mozga!

Zbog alarma o uvećanju broja zaraženih i smrtnosti aktiviran je veterinarski nadzor i kontrola kod konja, muva, ptica kako onih stacioniranih tako i divljih.

Vlasnicima konja, pasa i mačaka preporučuje se vakcinacija životinja i kućnih ljubimaca. A svima koji zalivaju cveće pa ostave vodu ispod saksija savet je da to ne čine jer je ustajala voda plodan teren za razmnožavanje komaraca pa i onih zaraženih.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji