Hakeriski napadi na programsku šemu ruskih TV stanica dok je trajala parada Dana Pobede

Programske šeme ruskoh televizijskih stanica danas su bile pod hakerskim napadima u toku trajanja parade Dana Pobede, izneo je BBC Monitoring. Hakeri su umesto liste emisija prenosili antiratne poruke.

Opisi programa na ekranu zamenjeni su tekstom hakera kada se gledaju na pametnim televizorima, prenela je agencija.

Da vidimo koje savremeno naoružanje je na vojnoj paradi prodefilovalo Moskvom

Poruka je glasila, prema prevodu BBC:

Na vašim rukama je krv hiljada Ukrajinaca i stotine njihove ubijene dece. TV i vlasti lažu. Ne ratu.

Svi glavni kanali kao što su Rusija-1, Kanal 1 i NTV-Plus imali su promenjene šeme programa.

Francis Scar iz BBC Monitoringa, ogranka BBC-a koji prati masovne medije širom sveta, objavio je na Tviteru kratak video snimak ekrana koji prikazuje TV raspored, na kojem je svaki program pokazao isti tekstualni opis:

Hak se dogodio tokom ruske proslave Dana pobede, nacionalnog praznika i vojne parade koju nadgleda predsednik Vladimir Putin, a koja se prenosila na televizijama u Rusiji.

Godišnji događaj slavi pobedu Sovjetskog Saveza, zajedno sa savezničkim snagama, nad nacističkom Nemačkom 1945. godine.

Međunarodni posmatrači su ranije spekulisali da će Putin iskoristiti događaj da dodatno propagira ili pooštri svoj stav oko ssituacije u Ukrajinu. Međutim, njegov govor u ponedeljak završen je bez očekivane objave masovne mobilizacije ili rata protiv Ukrajine.

Nejasno je ko je stajao iza izmene rasporeda u ponedeljak, ali je hakerska grupa Anonimous retvitovala Skarov tvit sa porukom „Dobro jutro Moskvo“ u roku od nekoliko sati od hakovanja.

Početkom marta, Anonimusi su preuzeli odgovornost u tvitu za hakovanje nekoliko državnih TV kanala, koji su zamenjeni snimcima nezavisnih mreža, prenela je Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Business Insider