Henri Kisindžer: Putina je trebalo shvatiti ozbiljno i zaustaviti širenje NATO -a

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je da je Vašington odbacio tradicionalnu diplomatiju i da je u odsustvu velikog lidera svet doveo do ivice rata sa Rusijom i Kinom zbog Ukrajine i Tajvana.

Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja čiji smo delimični tvorci, a nismo razmišljali kako će se kriza završiti ili gde će nas odvesti – rekao je Kisindžer za dnevnik „Volstrit žurnal“.

Kisindžer smatra da je širenje NATO-a trebalo da se zaustavi u Poljskoj (1999.), a Ukrajina je trebala da zauzme mesto u odnosima Rusije i Zapada kakvo je imala Finska.

On veruje da je “bila greška što je NATO signalizirao Ukrajini da bi se na kraju mogla pridružiti savezu” i da je se Putinova zabrinutost za sigurnost Rusije trebala shvatiti ozbiljno.

Mislio sam da su Poljska, kao i sve tradicionalne zapadne zemlje koje su bile deo zapadne istorije, logične članice NATO-a. Bio sam za potpunu nezavisnost Ukrajine – izjavio je bivši državni sekretar SAD.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina je „skup teritorija koji su jednom bile pripojene Rusiji, a koje Rusi vide kao svoje. Stabilnost bi bila bolja da je Ukrajina tampon između Rusije i Zapada. Međutim, kao rezultat ruske specijalne vojne operacije Kisindžer smatra da se situacija promenila.

Sada smatram da, na ovaj ili onaj način, formalno ili ne, Ukrajinu nakon ovoga treba tretirati kao članicu NATO-a – dodao je on.

Kisindžer tvrdi da bi SAD trebao da nađe „ravnotežu“ između sebe, Rusije i Kine. Ovo se izraz odnosi na neku vrstu ravnoteže moći, uz prihvatanje legitimiteta ponekad suprotstavljenih vrednosti.

Henri Kisindžer, sada 99-godišnjak, elaborirao je ulogu Zapada u sukobu u Ukrajini u nedavnoj knjizi u kojoj opisuje istaknute vođe nakon Drugog svetskog rata.

Opisao je odluku Rusije da pošalje trupe u zemlju kao motivisanu potrebom za sopstvenom sigurnošću, budući da bi članstvo Ukrajine u NATO-u premestilo oružje saveza na blizinu od 500 kilometara od Moskve.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji