hjuston-ima-problem-stanovnici-americkog-grada-zamoljeni

Škole u ​​Hjustonu su zatvorene, a neke hiruške intervencije su odložene u ponedeljak nakon što je gradsko postrojenje za prečišćavanje vode privremeno izgubilo struju, a stanovnici su pozvani da prokuvaju vodu do daljnjeg. 

Gradonačelnik Hjustona Silvester Tarner rekao je da očekuje da će čuti od državne agencije za zaštitu životne sredine do ponedeljka kasno uveče ili u utorak rano ujutro da li se obaveštenje o prokuvavanju vode može opozvati, a stanovnici Hjustona će biti obavešteni o svakoj promeni.

Grad je saopštio da veruje da je voda bezbedna, ali je zamolio stanovnike da prokuvaju vodu koja se koristi za piće, kuvanje, kupanje i pranje zuba.

Nema naznaka da je bilo kakav zagađivač ušao u sistem, rekla je Karol Hadok, direktorka javnih radova u Hjustonu.

Obaveštenje je stiglo iz opreza i zahtevano je državnim zakonom nakon što je pritisak pao ispod regulatornih nivoa za vanredne situacije. Otkazivanje uzemljenja i strujno preopterećenje doveli su do isključivanja transformatora i električnog napajanja, a rezervni transformator u postrojenju za prečišćavanje vode je otkazao, rekao je Tarner.

Postrojenje obezbeđuje vodu za grad i neke susedne regione. Na objektu je vršeno redovno održavanje, dodao je gradonačelnik. Uzorci vode su poslati na testiranje u ponedeljak.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji