holandska-novinarka-o-nemackoj-potpuna-diktatura

Holandska novinarka u intervjuu za RT izjavila je da su zapadne nacije iskoristile sukob u Ukrajini kao izgovor da unište ono što je ostalo od slobode govora, kaže Sonja van den Ende.

EU navodno planira da cilja ruske medijske kanale predstojećim devetim paketom sankcija, zamrzavajući imovinu ANO TV-Novosti, matične kompanije RT, i oduzimajući licence onim nekoliko medija koji ih još drže u bloku.

RT je razgovarao o novom planiranom napadu protiv ruskih medija sa Sonjom van den Ende, nezavisnom holandskom novinarkom, koja veruje da je tekuća kriza postala samo izgovor za intenziviranje višegodišnjeg gušenja slobode govora na Zapadu.

To zapadne zemlje rade od početka specijalne vojne operacije, pa i pre toga. Čak i pre sirijskog rata, ratovi u Iraku, Avganistanu, Libiji – rekla je holandska novinavan den Ende.

„Ali sada se to jako pojačalo, i svaki dan vidimo da izlaze nove stvari. Oni očigledno žele da kontrolišu medije, to već rade, a sve što se govori u korist Rusije ili samo neutralno o Rusiji odmah je svuda zabranjeno.“

Nemačka je u više navrata ciljala na RT i posebno na njegov odsek na nemačkom jeziku RT DE.

Najnoviju inicijativu na terenu pokrenula je ove nedelje poslanica Andrea Lindholk, predsedavajuća poslaničke grupe CDU/CSU, koja je predložila da se uspostavi specijalna kancelarija za izveštavanje koja bi se bavila „ruskim dezinformacijama“.

Ona je rekla da se navodna „opasnost ruske propagande i dezinformacija u Nemačkoj ne sme potcenjivati“, posebno imajući u vidu ekonomske probleme „kada sve poskupljuje, postoji rizik da će ljudi postati prijemčiviji za proruske lažne“.

Upitna inicijativa dolazi pošto Nemačka već doživljava masovne proteste, primetila je van den Ende, izrazivši nadu da će građani zemlje samo „više protestovati“.

Sledeći deo, sloboda govora je nestala. Šta je onda ostalo? Oni nemaju život. Ne mogu više da plaćaju svoje račune, ne mogu da kažu šta žele. To je potpuna diktatura – rekla je ona.

„Oni propovedaju demokratiju i slobodu, a rade suprotno.“

Glavni cilj takvih aktivnosti je održavanje kontrole nad medijskim narativom, a zapadni establišment jednostavno strahuje da će ga ruske kuće prekršiti, smatra holandska novinarka.

„Pretnja koju zamišljaju je možda da će neka istina izaći na videlo, da oni ne govore šta se zaista dešava“, rekla je van den Ende.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT