Hrvatska će najverovatnije kao i ostatak EU uvesti restrikcije struje na jesen

Hrvatska prati trend ostalih evropskih država i planira da uvede restrikcije električne energije, kao moguće rešenje na jesen.

Dražen Jakšić, direktor Energetskog instituta u Hrvatskoj, komentarisao je cene energenata i scenarije koji se očekuju na jesen.

Što se tiče cena struje, Jakšić je rekao da su one višestruko veće u veleprodaji nego pre godinu dana, i da se deo njih prenosi na potrošače, ali i da domaćinstva danas plaćaju mnogo nižu cenu od otkupne.

Sada imamo situaciju da je ovo izuzetno sušna godina u celoj Evropi, koja je smanjila proizvodnju električne energije iz hidroelektrana to utiče na povećanje cena na veleprodajnom tržištu. Kako će to uticati na cenu domaćinstva zavisi i od odluka vlade, ali će neko morati da plati razliku. U ovom slučaju, veliki je teret za dobavljače, trenutno za HEP, koji drži veliki udeo na maloprodajnom tržištu u Hrvatskoj – rekao je Jakšić.

On ističe da cena koja se sada plaća nije dugoročno održiva, ali i da je nezahvalno prognozirati kako će se cene kretati.

Imamo poremećaj u snabdevanju i teško je predvideti kako će se cene kretati, ali sigurno neće biti značajnijeg smanjenja cena u narednom periodu, one će ostati visoke nekoliko meseci, možda i duže, a pitanje je koliko je to održivo za funkcionisanje energetske kompanije- rekao je Jakšić.

Što se tiče spominjanih restrikcija struje, on je rekao da se nada da neće doći do takvog scenarija. Ali je posavetovao građane Hrvatske po ugledu na ostatak EU.

-Treba pozvati sve građane u što većem broju, kao i preduzetnike, da preduzmu mere štednje. Nikada nije bilo važnije da štedimo energiju nego sada, da bismo izbegli restrikcije u zimskom periodu, da rezervoari budu puniji i da skladišta gasa budu što punija – rekao je Jakšić.

Hrvatska očigledno prati svetske trendove.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji