Hugo Boss je podržavao Hitlera i naciste

Modna kuća iz Nemačke, Hugo Boss, izvinila se zbog veza njenog osnivača sa nacistima o kojima se govori u biografiji Huga Bosa, koja je nedavno izašla iz štampe.

Posle rata on je tvrdio da je podržavao Hitlera „da bi spasao kompaniju“ a ne zbog ideologije. Nova istraživanja međutim pokazuju da je Bos bio nacista.

U novoj knjizi objavljeni su izveštaji koji pokazuju da je tokom Drugog svetskog rata kompanija koristila 140 radnika koje je Gestapo prisilno doveo iz Poljske.

U kompaniji u Mecingenu, među radnicima bilo je i 40 francuskih ratnih zarobljenika koji su radili na uniformama Vermahta.

„Jasno je da se Hugo Boss pridružio partiji ne samo zbog ugovora za proizvodnju uniformi već i zato što je bio sledbenik nacional-socijalista“, naveo je ekonomski istoričar Univerziteta u Minhenu Roman Kester u svojoj knjizi „Hugo Boss 1924-1945“.

Pročitajte još:

Jedan od prvih velikih ugovora kompanije bilo je da pripadnike nacističke stranke snabde braon košuljama. Do 1938. godine kompanija je proizvodila vojne uniforme, uključujući i uniforme za SS officire.

Od aprila 1940. godine Hugo Boss je koristio prinudne radnike, mahom žene, navodi list.

Kompanija je na svom sajtu saopštila da „duboko žali zbog onih koji su pretrpeli zlo u fabrici Huga Ferdinanda Bosa tokom vladavine nacional-socijalista“.

Posle rata Bos je izveden pred sud i novčano kažnjen zbog učešća u nacističkim strukturama.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Tanjug